Справжній петриківський рай оживає на шкатулках та дошках тернополянки

Опубліковано в Життя краю 29.09.2018

Тернопільська художниця Ольга Ільчишин перетворює дерев’яні вироби – дошки, шкатулки у справжній казковий сад із барвистих квітів, трав та незвичайних звірів.

Умілиця вже багато років наносить на дерево неповторні візерунки в стилі петриківського розпису, перетворюючи на перший погляд звичайний кухонний виріб у справжній шедевр. У творчому доробку Ольги є не тільки кухонні дерев’яні дощечки, шкатулки, але й ложки, тарілки, фарфорові вази, підноси і навіть панно. Власні роботи умілиця продає, дарує рідні, близьким людям. Вироби жінки можна інколи побачити на обласних ярмарках, фестивалях.

Надихнула жінку сіяти петриківську красу у своїх роботах колишня викладачка пані Ольги Людмила Олексіївна Луців – уродженка Петриківки, що на Дніпропетровщині.

Моя наставниця родом із селища, де митці творять справжні петриківські дива. Я навчалася у студії петриківського розпису саме в пані Людмили, завдяки якій освоїла цей стиль. Виконувала певні завдання викладачки, зокрема робила розписний календар. Саме завдяки Людмилі Олексіївні з часом я добре «набила» руку на розписах, що у своїх малюнках зуміла вдало передавати красу «петриківки». Наставниця моя дуже багато зробила для мене, чимало допомагала в житті, виручала, — розповіла Ольга Ільчишин.

Художниця зазначила, що малює свої витвори олійними фарбами, хоча хоче інколи спробувати акварель. Малює лише пензлем із котячої шерсті, а цяточки та великі мазки робить пучками пальців. Пензель-«котячку» Ольга виготовляє сама із котячої шерсті.

Як поділилася мисткиня, що коли вона сідає за малювання «петриківкою», то на цілий день насичується енергетикою яскравих кольорів від своїх узорів.

Для мене петриківський розпис – важливіше, аніж улюблена справа, на яку витрачаю вільний час. Малюючи, я отримую особливий психологічний стан, «розряджаюся», заспокоююся, досягаю високої гармонії з собою. Звичайно, пробую працювати і в живописі, проте робіт, виконаних у цьому виді мистецтва, у мене небагато. А «петриківка» цікава тим, що нею можна розписати все: і стіни, і дерево, і порцелян, і метал. Звичайно, не всі можуть освоїти цей стиль, адже серед орнаментів трапляються і складніші. Деякі мазки потрібно робити одним рухом, дещо не виходить перемальовувати знову. Тільки з власного досвіду скажу, що якщо добре освоїти техніку, то будь-які орнаменти будете виводити легко, впевнено, точно, — наголосила умілиця.

Художниця додала, що в майбутньому планує також організовувати майстер-класи для діток, навчаючи їх простому петриківському мистецтву.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

gGB9wzgvs24.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.