Тернополяни, ваш синтетичний одяг може впливати на все довкілля

Опубліковано в Життя краю 18.09.2018

Чимало тернополян, які купують синтетичний одяг, завдають незручностей не тільки собі, але і довкіллю, адже призводять до виникнення незворотних процесів у природі.

При відмиранні живих організмів органічні речовини, які містилися в них, зазнають перетворень. Багато синтетичних органічних сполук досить стійкі й не розкладаються в природних умовах протягом тривалого часу. Такі речовини вкрай негативно впливають на живі організми – їх потрапляння в навколишнє середовище, як правило, завдає непоправної шкоди.

Як розповіла у Тернополі експертка з екологічного та соціального розвитку Клавдія Тератай, до таких синтетичний сполук належить і поліестер, еластан, які є складниками синтетичного одягу.

—  Потрапивши в землю, 100%-й натуральний одяг повністю розчиняється в ґрунті. Натомість пластикова тканина – поліестер, еластан, не може розкластися і піти в землю. На жаль, на сьогоднішніх ринках нам хоча і продають більш-менш натуральний якісний одяг, проте в ньому органічні матеріали поєднуються із ненатуральними. У тканині навіть незначний відсотки – переважно 5% чи 2% – присутні  еластичні матеріали штучного походження. От, наприклад, в Англії, Голландії використаний одяг спалюють. В Україні його викидають на смітники і одяг розкладається, як пластик. Саме тому, аби ми не нищили природу синтетичними речовинами, я раджу апелювати на повністю органічні продукції. Деякі органічні речі зараз виробляють так, що вони чудово тягнуться і замінять гнучку синтетику, —  розповіла Клавдія Тератай.

Дівчина підмітила, що синтетичний одяг може шкодити довкіллю, навіть і якщо його не позбуватися.

—  Мікропластик - найменші шматочки пласмаси, біля п'яти міліметрів чи навіть ста нанометрів у діаметрі. Коли ми перемо одяг, маленькі часточки мікропластику відщеплюються від одягу, потрапляють у воду і виливаються у наші ріки, моря, океани, землі. Вода випаровується, випадає дощем, нею насичуються продукти, які ми їмо. Тобто мікропластик знову повертається до нас. Ось так навіть не знаючи цього, ми шкодимо самі собі, адже те, що потрапляє від нас у природу, нікуди не зникає, — наголосила фахівчиня.

Варто зазначити, що, за даними вчених, мікроскопічні волокна пластику, які відшаровуються при пранні синтетичного одягу або від шин автомобілів при їзді, є одним з основних джерел забруднення світового океану.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

6.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.