Незвичайне паперове містечко з давно втрачених та існуючих споруд зробив умілець з Тернопільщини (фото)

Опубліковано в Життя краю 12.09.2018

Храми, вежі, костели, замки та інші архітектурні пам’ятки, а також залізничний транспорт постають з-під рук талановитого мешканця Великих Гаїв Володимир Кріса, який зміг оживити з паперу навіть таку відому старовину, як Стара Синагога, Єзуїтський, Парафіяльний костели.

Чоловік створює паперові шедеври вже понад 8 років. Почав займатися створенням макетів після того, як у 2010 році придбав кольоровий принтер та роздрукував на ньому першу готову викрійку одного з об'єктів. Потім чоловік почав самостійно проектувати 3D-моделі.

Спершу умілець розробляє чіткі викрійки за допомогою спеціального програмного забезпечення на ПК, а потім вирізує їх та склеює. Протягом років праці над макетами житель Тернопільщини чудово освоїв 3D-моделювання, адже, за словами майстра, в роботі потрібно дотримуватися досконалої точності.

—  Кожну модель мені потрібно розробити так, аби всі деталі майбутнього макету ідеально зійшлись одна з одною. Вирізувати, з’єднувати деталі не так важко. Все залежить від об'єму, розмірів та рівня деталізації кожного окремо взятого макету. Власне працюючи довгий час на витворами з паперу я зрозумів, що архітектура для мене є набагато цікавішим напрямком у моделюванні. Після складання макетів визначних європейських пам'яток архітектури (Кельнський собор, Саграда Фамілія, Ейфелева вежа та ін), я зрозумів, що потрібно братися за розробку точних макетів українських пам'яток архітектури, зокрема тернопільських. До того ж, цей напрямок в Україні слабо розвинений. До того ж у мене вже сформувався певний досвід роботи – виготовив декілька перших макетів на замовлення: житлового комплексу та проект реконструкції тернопільського аеропорту з логістичним центром. Від зими 2014 року почав відтворювати у макетах архітектурної спадщини нашого міста, в першу чергу – втраченої, —  розповів Володимир Кріса.

Чоловік підмітив, що найважче йому було працювати над макетами, які найдовше виготовляються та мають високу деталізацію. Зокрема, це Парафіяльний костел та Катедра.

Пан Володимир додав, що зараз залучений до деяких проектів з виготовлення бронзових вуличних макетів, що виконуватимуть роль туристичних принад та будуть призначені для незрячих людей.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

MaPq8GwEnww.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.