Тернополянам: найдепресивніша пора року часто викликає душевні страждання

Опубліковано в Життя краю 02.09.2018

З відходом квітучого, сонячного літа, різким збільшенням жовтих кольорів на вулиці, появи холодного вітру, сльоти в багатьох тернополян погіршується настрій, що негативно відбивається на загальному самопочутті. Це призводить до того, що від містян все частіше можна почути словосполучення «осіння депресія». Під цим поняттям переважно мають на увазі психологічний стан, обумовлений поганим настроєм і небажанням приймати навколишній світ таким, яким він є.

Коли на вулиці стає холодніше, в організмі жінки теж починають відбуватися деякі зміни. Тим більше, якщо перехід на нову пору відбувається різко: вчора ще було тепло і сонячно, а сьогодні з ранку похмуро, дощить та похмуре небо, це все народжує в голові відповідні думки. У холодні і похмурі дні тернополяни можуть відчувати ще деякі симптоми, до яких відносяться: агресивність; сльозливість; порушення сну; безпорадність.

За словами тернопільської практикуючої психологині Галини Несмашної, такий депресивний стан в усіх проходить по-різному, хтось може відчувати тільки деякі з перерахованих симптомів, інші відчувають на собі дію всіх відразу.

Все, що відбувається у природі, впливає і на нас, адже викликає певні зміни настрою, самопочуття. От перехід від літа до осені супроводжується зменшенням кількості сонячного випромінювання, збільшенням тривалості ночі, частими опадами. Це призводить до зміни фізичних, біохімічних процесів в організмі людини, особливо якщо перехід на нову пору відбувається різко. Через зміну пори року в деяких людей може дещо змінюватися режим дня, бо закінчується період відпусток, стає щільнішим графік. Такі зміни, незручності не призведуть до виникнення безпосередньо депресії, проте зниження емоційного фону забезпечать,  — поділилася пані Галина.

Жінка наголосила, що першим кроком для тернополяни на шляху боротьби з осінньою депресією, є не боятися потішити себе навіть незначними дрібницями. При цьому абсолютно неважливо, що це буде – купівля букета квітів, плитка шоколаду, похід в кіно чи вилазка в ліс з друзями.

— Тернополяни часто вважають, що якщо в них знижується емоційний фон, то їх вже спіткала депресія. Це лише невелике пригнічення, яке людина може подолати сама, при цьому зусиль для цього потрібно небагато. Інколи досить знайти собі цікаві заняття, дотримуватися чергувань режиму роботи й відпочинку, знаходити позитив у простих речах – спілкуванні, читанні, прогулянках, прослуховуванні музичних творів, спогляданні на витвори мистецтва. До речі, картини в яскравих кольорах, смачна страва, кінокомедія, класична музика та деякі інші дрібниці можуть неабияк підняти вам настрій. Цих речей може бути досить, аби минула нудьга і усмішка знову засяяла на вашому обличчі, — підмітила психологиня.

Галина Несмашна зазначила, що лише розвинута депресія вимагає професійної уваги та допомоги фахівця, адже є серйозним захворюванням.

Тернополянам на замітку: профілактика осіннього депресивного стану

  1. займатися справою, яка приносить задоволення;
  2. мати цікаве хобі і присвячувати йому регулярно час;
  3. займатися спортом, будь-яким видом спорту;
  4. частіше зустрічатися з друзями і близькими людьми, дорожити стосунками, не забувати родичів;
  5. знати, які маленькі радості здатні миттєво підняти настрій, і частіше дозволяти собі користуватися цими секретами гарного самопочуття.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.