Тернопільський майстер вчить людей із вадами слуху ліпити свищики (фото)

Опубліковано в Життя краю 18.08.2018

Талановитий майстер художньої кераміки Юрій Іщук, який працює у Тернопільській художній школі, сьогодні, 18 серпня на Майдані Волі навчає незрячих людей виготовляти із глини оригінальні свищики.

Перед роботою чоловік розрізає ниткою на маленькі шматки великий масив глини та подає кожному учневі по шматку. Потім пан Юрій легенько намочує руки об губку, просякнуту водою та просить людей зробити те ж. «Глина не повинна засихати під руками», — наголошує Юрій.

Досвідчені руки майстра легенько розминають глину, поступово роблячи із неї плоский листок, який згодом має перейти у вареника. «Пані, ваша трішки пересохла. Краще добре намочіть руки і знову добре розімніть свій шматок, аби глина наситилася вологою», — звертається умілець до жінки, що сидить поруч нього.

Ось-ось, і з-під рук майстра виходить акуратна та трішки видовжена глиняна форма, схожа на шапочку для гриба. Далі чоловік помалу з’єднує краї свого виробу докупи. Дбайливо зліплює кінчики, не забуваючи змочувати пальці. І вже в руках майстра – вареник, у якому чоловік дерев’яною паличкою проробляє отвір, аби виріб свистів.

З глиною я працюю постійно та багато. З неї я можу виробляти різноманітні вироби, починаючи від посуди і закінчуючи оригінальними глиняними тваринками. Інколи я можу почати робити з первинного матеріалу щось маленьке. Потім у процесі роботи в мене може виникнути якийсь цікавий творчий задум і вже невеличка форма в руках перетворюється у щось велике й не менш цікаве, — поділився Юрій Іщук.

Чоловік додав, що працює не тільки глиною, але й деревом. При цьому створювати щось із деревини йому не менш приємно, аніж із пластичного матеріалу.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Українська команда Тернопільщини відремонтувала три автівки для Сил спеціальних операцій
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відремонтував Силам спеціальних операцій ЗСУ 3 автомобілі. Вони…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.