Спорт для сильних духом: у Тернополі змагаються 150 людей з інвалідністю

Опубліковано в Життя краю 21.06.2018

Перший етап Всеукраїнської спартакіади «Сила духу» серед потерпілих на виробництві стартував сьогодні, 21 червня, у Тернопільському національному економічному університеті.

Уже вшосте Фонд соціального страхування в Тернопільській області за підтримки соціальних партнерів та усіх небайдужих людей реалізовують такий проект для того, щоб допомогти людям з інвалідністю адаптуватися у суспільстві та повірити у власні сили.

Понад сто жителів Тернопільщини, які отримали травми на виробництві, упродовж дня змагатимуться у спортивному комплексі ТНЕУ за першість із армспорту, бомбаскету, дартсу, гирьового спорту, шахів та настільного тенісу.

– Я захоплююсь цими людьми, бо вони – унікальні. Попри травму, змусити себе працювати та займатись чимось, впевнений, нелегко. Я знайомий з 94-річним дідусем Іваном Кульчицьким із села Старий Тараж, що на Кременеччині. Він втратив обидві ноги ще у далекому 1953 році. От недавно бачив, як він цибулю решетом пересіває. Хоч все життя без ніг, але також ковальством займається з молодості. Ще два роки тому кував сапи для місцевих жителів. Такі сильні люди справді вражають, – розповів начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області Федір Бортняк.

Для переможців спартакіади підготували призи – гроші, побутову техніку, можливість взяти участь у змаганнях всеукраїнського рівня. Організатори наголошують, що матеріальні призи – дрібниці у порівнянні з тим досвідом, який отримають люди з інвалідністю, адже участь у спартакіаді – це вже перемога.

 – Я вперше приїхала на спартакіаду «Сила духу», але, якщо все буде добре, то намагатимусь і надалі брати участь у цьому спортивному заході. Травми на виробництві отримувала двічі. Внаслідок падіння з 3-го поверху на заводі хімреактивів зламала хребет. Окрім проблем з власним здоров’ям, пережила чимало бід – втратила чоловіка та зятя. Тепер мої п’ятеро внуків залишились напівсиротами. Через війну у 2014 році я переїхала з Донецька до доньки в Заліщики, – поділилась своєю життєвою історією учасниця спартакіади Лідія Ведернікова.

До слова, в Тернопільській області налічується понад 2 тис. людей з інвалідністю, які отримали травми на виробництві.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3775.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.