У Тернополі просто неба запрацювало 40 лабораторій (фото)

Опубліковано в Життя краю 29.05.2018

Сорок міні-лабораторій діяли на Театральному майдані цих вихідних в рамках шостих наукових пікніків, які відбулися в Тернополі.

На кожній із сорока міні-лабораторій просто неба тернополяни могли побачити винаходи молодих науковців, робототехніку, змагання дронів, запуск ракет, виверження вулканів,  немало дослідів з водою та багато іншого.

Охочі діти та дорослі могли не тільки спостерігати, як учасники пікніків проводять досліди, різноманітні наукові експерименти, складають роботів чи шукають у піску викопні рештки втраченого світу. Студенти, науковці, викладачі охоче долучали гостей спробувати «почаклувати» над колбами, ящичками, технікою або ж узяти в руки ту чи іншу річ і дослідити, як вона працює.

— Сьогодні ми проводимо з дітками палеонтологічні розкопки для того, аби кожен знав, як виглядають тварини і рослини, що жили в минулому. Зараз дітки знаходять у піску скам’янілості, знайдені на території Тернопільщини. До знахідок належить: зуби мамонта, амоніти, скам’янілі дерева, трилобіти. При цьому не тільки науковці можуть відшукати в нашому краї подібні речі, бо відкривачем може стати навіть хтось із дітлахів, який випадково натрапить на відпочинку на прадавні рештки. Ось ми розглядаємо одну зі знахідок – зуб мамонта. Незважаючи на свій грізний вигляд, мамонт був травоїдною твариною. Його зуби складалися з безлічі поперечних пластин, що йшли глибоко в щелепу. Поступово кожен зуб тварини стирався, і на його місці з цих пластин виростав новий. Вважається, що органи ротової порожнини мамонта за весь період життя змінювалися 6 разів, — розповіла учасниця наукових пікніків – працівниця Тернопільського обласного краєзнавчого музею Оксана Кульчицька.

Окрім можливості поекспериментувати та поспостерігати за на перший погляд незвичайними дослідами, відвідувачі заходу також могли послухати цікаві лекції, які стосувалися екології.

— Важливим етапом проекту очищення Тернопільського ставу, який ми розробили, є біотехнологічний, завдяки якому можна зменшити цвітіння води. А все діє так: ми запатентували штам однієї із водоростей, яка має високу продуктивність очищення води. Ці корисні водорості потрібно запускати у воду зимою під лід і навесні. А вирощуємо ми лікувальні рослинки в маленькому біореакторі на 60 літрів, який також належить до наших розробок, — розповіли науковці під час презентації унікального методу  очищення ставу у Тернополі.

Варто зазначити, що проект «Scientific Fun – Наукові пікніки в Україні» – це інтерактивні експерименти для усіх, хто бажає підвищувати свій освітній та науковий рівень. Метою Наукових Пікніків є популяризація наук серед молоді та розвиток новітньої наукової еліти в Україні.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.