«ФІКсаЦІЮ», якій передували спонтанні образи, можна побачити в тернопільській галереї (фото)

Опубліковано в Життя краю 22.05.2018

Близько 10 робіт молодого львівського художника Ростислава Гарбара тернополяни можуть побачити на безкоштовній виставці «ФІКсаЦІЯ», яка зараз діє в міській арт-галереї «Бункермуз».

Картини автора тяжіють до естетичного мінімалізму з домішками сюрреалізму, проте сам автор наголошує, що не відносить роботи до будь-яких визначень.

Малюванням я почав цікавитися давно тому, що мої батьки – художники. У 2006 році мою увагу привернув сюрреалізм і, власне, відтоді я почав ґрунтовно займатися образотворчим мистецтвом. Якраз у період навчання львівському коледжі ім. І. Труша на відділі «Дизайн інтер’єру» ми з одногрупниками почали розмову про сюрреалізм. Я тоді ще докорінно не знав, що за стиль, тож відтоді почав ним цікавитися. Мою увагу привернула творчість Сальвадора Далі, Рене Магріта, та я їх не наслідую. Образи, які потім лягають на мої полотна, виникають спонтанно. Картини я пишу не часто, тому роблю великі перерви між малюванням однієї і другої картини, — розповів художник.

Автор також підмітив, що в його житті вагому роль відіграє і музика, якою Ростислав займається. А британський рок-гурт Led Zeppelin, мабуть, найбільше вплинув на художника, що львів’янин почав розвивати свою музичну кар’єру. Щодо поєднання художнього і музичного напрямків в житті Ростислава Гарбара, то зображення його картини «Чотири точки чорного» прикрашає обкладинку альбому гурту Firejam. Хлопець створив зображення і для свого музичного гурту – Sex Blender.

За словами художника, попри те, що творча натура може виявляти цю творчість не тільки в одному, поєднувати більше одного виду мистецтва дається не легко.

— На мою думку, творча людина може поєднувати не один вид мистецтва. Саме тому і я не обмежую себе у цьому – займаюся також музичною діяльністю. Щодо малювання, люди, які бачать мої роботи, кажуть, що багато образів я взяв зі сновидінь. У моїй голові, як, певен, в головах кожного із нас, щоднини накопичується немало картинок, чудернацьких образів. Я стараюся їх зафіксовувати, аби вони не зникали у пам’яті. Хоча, певні об’єкти, які лягли в основу деяких полотен, думаю, могли бути навіяні саме сновидіннями. Кожна моя робота є індивідуальною і це уважний гість одразу запримітить. Мені не подобається, коли враження від картин ми свідомо применшуємо, шукаючи у творі мистецтва певну концепцію. Як на мене, варто лиш поглянути на роботу і ти одразу ж бачиш, до чого вона тяжіє, тож не варто вішати на неї ярлики. Ми ж приходимо на виставку для того, аби милуватися, спокійно споглядати роботи, а не шукати в них текст, — наголосив автор.

Варто зазначити, що виставку «ФІКсаЦІЯ» тернополяни можуть побачити щодня з 16 години.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.