Вже цих вихідних Тернопіль перетвориться на мистецький куточок країни

Опубліковано в Життя краю 01.05.2018

Вкотре Тернопіль перетвориться на головну митецьку столицю України. 4-6 травня у Тернопільському драматичному театрі пройде масштабний 6-ий «Мистецький фестиваль «Ї», на який з’їдуться усі найвідоміші письменники та музиканти не лише України, але й зарубіжжя. Розповідаємо, чим особливим дивуватиме головна мистецька подія весни.

Дотримання фестивальних традицій

Історія фестивалю розпочалася у далекому 2013, з маловідомого на той час «Фестивалю сучасної української літератури та музики». Протягом 6 років змінилася назва на усім відому «Ї», частково команда, ідеї та цілі. «Ми кожного року вдосконалюємо дійство. 6-ий фестиваль «Ї» збере не лише відомих українських письменників, поетів чи музикантів, але й поважних гостей з Норвегії та Білорусі.  Приємно, що українське мистецтво не знає кордонів, а ми, у свою чергу, долучаємося до його розвитку», - зауважив координатор фестивалю, поет Юрій Матевощук. І якщо мета першого фестивалю була налагодження зв’язків між мистецькими талантами Тернополя та інших регіонів України та об’єднання заради розвитку української культури, то амбіції та цілі організаторів на цьому не зупинилися. Відтак, фестиваль «Ї» став місцем зустрічі відомих письменників та музикантів. А ще мистецьким трампліном для молодих митців. Протягом 6 років сформувалася дружня спільнота «Ї», де можна не лише зустріти кумирів та улюблених письменників, але й креативних однодумців та друзів. Давні традиції поетичних марафонів, слемів, мистецьких читань організатори не порушують, тому 6-ий «Мистецький фестиваль «Ї» буде повен нових літературних перформансів, кінопоказів, виставок та, звісно, музики.

Єдиний дизайн - єдина колористика

Кожного року організатори намагаються оновити брендинг фестивалю, тож цього року – це сіро-жовті тони з химерними переплетеннями. Цікаво, що анонси усіх учасників виконані в одній стилістиці з аудіоелементами та музичним супроводом. Окрім того, родзинкою фестивалю стане його антологія в особливому дизайні, де зібрані усі твори його учасників, а також молодих поетів молодіжної сцени! Організатори підготували багато стильних новинок з чудовим фестивальним логотипом, які пасуватимуть усім мистецьким поціновувачам.

Різноманіття локацій

Головне місце проведення фестивалю – Тернопільський драматичний театр ім.Т.Г. Шевченка. «Місце вибрано не даремно, адже там завжди присутня мистецька атмосфера та простір для відвідувачів. Ми вже проводили 4-ий фестиваль у театрі і локація була підібрана дуже правильно. Тому наш вибір зупинили саме на ньому», - розповідає співзасновник фестивалю Василь Томчишин. Окрім цього, багато подій у рамках фестивалю будуть відбуватися у Арт-барі «Коза», «Бункермуз», Книгарні «Є» та в Євростудіях ТНЕУ. Також в рамках фестивалю деякі мистецькі проекти будуть представлені у Вишнівці, до якого буде організований автобус (попередньо потрібно зареєструватися у Арт-барі «Коза»). Усі відвідувачі можуть обрати, що їх зацікавить більше і зручно змінити локацію.

Програмне наповнення

На фестивалі «Ї» традиційно будуть діяти 3 сцени: Літературна, Музична, Кіно-театральна. Окрім цього, у фойє театру постійно буде діяти художня виставка сучасних творів образотворчого мистецтва.

На фестивалі вражатимуть яскравими виступами:

Музична сцена: Дмитро Лазуткін та Борис Севастьянов з їхнім спільним музичним проектом "ARTERIЯ", KADNAY, «Жадан і Собаки», LUMIERE, «Карна» (акустика), Христина Халімонова, «Фіолет», Макс Пташник, Bugs&Bunny, Tvorchi, «Кімната Гретхен», «Субпродукт».

Літературна сцена: Любко Дереш, Іван Байдак, Олександр Ірванець, Андрей Хадановіч (Білорусь), Оксана Забужко, Макс Кідрук, Артем Полежака, Світлана Поваляєва, Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Ерлінг Кіттельсен (Норвегія), Мар'яна Савка, Маріанна Кіяновська, Юрій Іздрик, Владислав Івченко, Юрій Винничук, Андрій Кокотюха, Ганна Осадко, Тарас Прохасько, Андрій Курков, Сергій Лазо, Юрій Завадський, Вікторія Амеліна, Олександр Фразе-Фразенко, Олександр Смик, Вікторія Дикобраз, Роман Воробйов, Юрій Матевощук, Надія Сеньовська, Михайло Жаржайло, Заза Пауалішвілі, Олексій Чупа та інші.

Кіно-театральна сцена: спектакль «Альберт, або найвища форма страти» (за однойменним твором Юрія Андруховича). Показ стрічки «Червоний» та «Кон-Тікі».

Також фестиваль – платформа для розвитку молодих літераторів та музикантів. Тож кожного року організатори оголошують конкурсний відбір на молодіжну літературну та музичну сцену і найкращим надають можливість виступу на фестивалі.  В рамках заходу традиційно передбачений конкурс відеопоезії «МонОкль», мета якого  розвивати сучасну українську літературу та надавати можливості для розвитку молодим митцям.

 4-6 травня «Мистецький фестиваль «Ї» перетворить Тернопіль у головну мистецьку столицю країни, сповнену колоритних перформансів, літературних зустрічей, яскравих музичних виступів та незабутніх емоцій.

Зоряна Юзвін,

прес-секретар фестивалю «Ї» 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.