На місці сміття у підземеллях тернопільської Катедри з'явився унікальний музей (фото)

Опубліковано в Життя краю 20.04.2018

Унікальний музей-крипту у підвальному приміщенні Архикатедрального собору УГКЦ урочисто відкриють у Тернополі вже цієї неділі, 22 квітня. 

У приміщенні крипти розміщено експозицію «Тернопіль сакральний», яка присвячена культовим спорудам старого Тернополя, що існували до Другої світової війни. Завдяки цим пам’ятникам тернополяни та гості міста матимуть змогу дізнатись багато цікавого про історію Тернополя, парафій та відомих представників духовенства. Окрім цього, експозиція музею-крипти присвячена трьом домінуючим громадам, які мешкали у Тернополі – українській громаді Греко-католицької парафії, польській громаді Римо-католицької парафії, а також єврейській спільноті.

– Підземелля, у яких облаштували музей, перебували у жахливому стані. Там знаходилось дуже багато сміття та землі. Коли відкрили ці приміщення, то там можна було хіба що на колінах та ліктях повзти. Вивезти все було неможливо, оскільки ніякий транспорт туди не заїде, довелось все сміття просто виносити. До цієї роботи залучили дуже багато людей. Звісно, праця важка, але крок за кроком нам вдалось вийти на той результат, який ми зараз маємо, – проінформував голова єпархіальної комісії у справах молоді УГКЦ, отець Орест Павліський.

Як розповів тернопільський священик, доктор історичних наук Віталій Козак, крипта – типовий елемент західноєвропейської архітектури, який є у кожному великому соборі. Унікалальністю крипти Архикатедрального собору є те, що вона знаходиться не під святилищем храму, а під північним бічним нефом.

– Зазвичай у криптах відбувались поховання, але у підземеллі Катедри їх не проводили ніколи. У 30-х роках XIX століття домініканці поступились храмом на користь єзуїтів. В історії не було якогось одного конкретного власника храму. Саме це і зумовило відсутність у крипті будь-яких поховань. Єдине функціонування цього підвального приміщення полягало у тому, що у часи Другої світової війни воно слугувало госпіталем для німецьких солдатів, – зауважив Віталій Козак.  

Настоятелі Архикатедрального собору розповіли, що в неділю передадуть міському голові Сергію Надалу абонементи, завдяки яким тернопільські школярі зможуть відвідати музей безкоштовно. У день відкриття, 22 квітня, музей-крипта працюватиме для відвідувачів безкоштовно. У всі інші дні вхід вартуватиме 30 грн для дорослих, для студентів – 15 грн, а для людей з особливими потребами – безкоштовно. У ціну квитка входить і відвідування південної вежі храму.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Українська команда Тернопільщини відремонтувала три автівки для Сил спеціальних операцій
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відремонтував Силам спеціальних операцій ЗСУ 3 автомобілі. Вони…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.