Тернополяни вшанували пам'ять Тараса Шевченка (фото)

Опубліковано в Життя краю 09.03.2018

Урочистості з нагоди відзначення 204-ої річниці від дня народження українського поета, письменника, художника, громадського діяча відбулись біля пам’ятника Тарасу Шевченку в Тернополі.

Біля підніжжя постаменту громадськість, духовенство, представники влади згадували визначні моменти із життя Кобзаря, читали вірші, співали пісні та урочисто покладали квіти.

– Шевченко кожною краплиною свого життя служив своєму українському народові. Він жив у ті нелегкі часи, коли Україна була поневолена. Тоді навіть слово «Україна» вважалось чимось таким, що можна говорити, але він писав, він надихав. Його слова відкликались в багатьох українцях і всі наступні покоління одним із символів боротьби за незалежність є слова Тараса Григоровича Шевченка. Сьогодні ми, маючи незалежну Україну, продовжуємо молитися та вшановувати Кобзаря як видатного генія, як приклад щирої, жертовної любові за свою землю та нерозривного зв’язку зі своїм народом, – зазначив архієпископ Тернопільський, Кременецький та Бучацький УПЦ Київського Патріархату.

Також до присутніх звернулись і представники влади:

Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна:

– Кожного разу ми збираємось біля пам’ятника Шевченку, починаючи свій рік державотворення. Це приклад того, як може жертовність однієї людини, яка народилась в Моринцях на Черкащині, перетворити свідомість всіх українців і підняти їх на боротьбу з тими, хто не бачив України незалежною, суверенною державою. Постать Тараса Шевченка – це постать поета, художника, борця. Він до скону любив свою рідну землю. Він – людина, яка більше 20-ти років власного життя була переслідувана і не могла писати, малювати, творити для України.

Заступник голови Тернопільської обласної ради Любомир Крупа:

– Ми – діти Шевченка, бо ще зі школи читали «Кобзар». Шевченко пройшов на землі тортури, але Ісус не обіцяв, що тут буде рай. Ісус приніс на землю меч для того, щоб воювати зі злом. Шевченко у Кобзарі розставив абсолютно усі наголоси – хто є нашим товаришем, хто є другом, а хто – ворогом. Тарас Григорович – наш духовний революціонер.

Заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра:

– Тарас Шевченко – дуже унікальна особа, яка може дати дуже багато уроків сьогодні. З кожним з нас є Шевченко. Дуже показовим є те, як з цим геніальним поетом боролись спочатку царський режим, а потім ще й радянський. Цензурувати його почали у 20-их роках ХХ століття. Тоді й придумали «8 марта» для того, щоб трохи змінити акцент. Цінності та сили, які він вкладав в українську націю, прагнули знищити.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.