Тернополянка презентувала власні запатентовані техніки декоративно-ужиткового мистецтва

Опубліковано в Життя краю 19.02.2018

Про власні запатентовані техніки декоративно-ужиткового мистецтва – «три-декор» та «принт три-декор», а також про використання слов’янських символів у своїй роботі розповіла у Тернопільській обласній бібліотеці для молоді майстриня Ольга Голизова (Ольвія Гольц).

Як розповіла пані Ольга, «три-декор» – це поєднання в одному виробі вишивки, мережки та живопису. Подібною є техніка «принт три-декору», що поєднує мережку, машинну вишивку та принтове зображення.

– Перед тим, як запатентувати техніки «три декору» та «принт три-декору», я дивилась в інтернеті, чи немає аналогів. Їх не знайшлось, – розповіла Ольвія Гольц. – Живопис для виробів я виконую на спеціальній гнучкій основі. Ми звикли малювати олійними фарбами на твердій основі, але гнучка – більш стійка до різноманітних фізичних пошкоджень.

Техніки «три-декору» та «принт три-декору» Ольги Голизової у 2014 році здобули дипломи та подяки. Окрім цього, картини були представлені на виставці в київській галереї «Світлиця». У 2016 році роботи Ольвії Гольц брали участь у конкурсі «Винахід року».

– У своїй роботі я часто використовую слов’янські символи, адже вони мають особливе значення. Наприклад, коловорот та різдвяник створюють енергетичний вихор. У давнину воїни малювали ці символи на руках. На одній – коловорот, а на іншій – різдвяник. Такі слов’янські символи надавали воїнам наснаги, завдяки чому вони ніколи не втомлювались і в них постійно циркулювала енергія, – пояснила Ольвія Гольц.

Наголосила Ольга Голизова також на важливості захисту авторських прав:

– Дозвіл на використання певного патенту можна продавати. Виручені кошти може отримувати як держава, так і автор. Моїми техніками зацікавились не лише в Україні, але й поза її межами, однак ніяких коштів за патент я поки не отримала. Я вважаю, що саме влада повинна дбати про захист автора. Для цього треба створити всі необхідні умови, щоб він не бігав та не намагався самостійно показувати особливість свого витвору. Сьогодні мало хто відстоює права творчих особистостей.

Тетяна Христюк

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3811.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.