Долі кримських переселенців показали у Тернополі через призму фотокамери (фото)

Опубліковано в Життя краю 16.02.2018

Понад 20 світлин під назвою «Україна у вигнанні» презентували у Тернопільській обласній бібліотеці для молоді. Ця історія ілюструє депортацію сімей кримських татар до Західної України, що відбулась після анексії Криму Росією.

Героями фотографій стали сім’ї Енвера Бекірова – кримсько-татарського активіста й волонтера Крим-SOS, Ельвіри Дроздової – матері двох дітей, а також Абдаракхмана та Діляри Джепарових.

Через історію кількох людей фотожурналіст з Києва Анастасія Власова показує, як кримські татари були змушені самостійно покинути власні оселі, аби не стати жертвами російських репресій вже вдруге.

– Я почала роботу над проектом «Батьківщина у вигнанні» ще в 2015 році. Ідея виникла під час мого перебування в Криму. Тоді я висвітлювала події пов’язані з анексією та багато спілкувалась з кримськими татарами. Одна з моїх подруг також є кримською татаркою. Вона дала хороший бекґраунд для створення цього проекту. Я мала змогу спостерігати за її народом, – розповіла автор проекту Анастасія Власова.

За словами журналістки, загальна ідея проекту – показати людям, що можна не лише шукати якісь перепони один між одним та відмінності, які нас розрізняють, але й будувати мости між різними громадами. Тим самим можна одну культуру збагачувати іншою. Знаходити нових друзів та цікавих людей.

– Ми, як і багато інших кримських татар, були змушені у 2014 році виїхати з Криму. Спочатку жили в Стрию, а потім переїхали до Тернополя. Це місто дуже сподобалось, тому у 2016 році тут відкрили своє кафе. Ми позиціонуємо його не просто закладом громадського харчування, а маленьким кримсько-татарським центром у Тернополі, – поділився своєю історію переселенець із Криму Ельмур Алієв.

До слова, переглянути фотовиставку «Батьківщина у вигнанні» тернополяни мають змогу до 27 лютого.

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

23.04.2024 soroka
Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал
Герої захисники з 68-ї єгерської бригади знищують ворожу спецтехніку «тернопільськими дронами». Відповідне відео у соцмережах…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3775.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.