Унікальний для України макет встановили у Тернополі (фото)

Опубліковано в Життя краю 28.04.2016

Макет давнього довоєнного Тернополя мають змогу роздивлятися тернополяни вже зараз, хоча урочисте відкриття його відбудеться у неділю о 8.30.

На макеті – центральна частина Тернополя початку ХХ століття. Саме цей період історії обрали розробники, оскільки на той час Тернопіль був найбільш красивим та багатим у плані архітектури: Єзуїтський костел, Синагога, Парафіяльний костел, старі будинки, які стерла з лиця міста Друга світова.

- Я дуже тішуся, що мої скромні знання про історію міста Тернополя матеріалізувалися, – розповідає Тарас Циклиняк, краєзнавець, ініціатор створення макету центральної частини міста початку ХХ століття. – Я впродовж п’яти років свідомо, люблячи історію Тернополя, збирав інформацію про те, яким же ж місто було перед війною. Витала кілька років тому така ідея – створити бронзовий макет, але вона залишилася тільки ідеєю. І от я панові Вадимові (голова оргкомітету – Вадив Перець) сказав, що було би дуже гарно, якби ми зробили місту таки подарунок – оцей макет.

Варто зазначити, що тернопільський макет є єдиним макетом міста вуличного відкритого типу в Україні. За словами розробників проекту, працювали над макетом близько року, задля цілковитої наочності використовували чисельні архівні матеріали: більше 5 тисяч цифрових фотографій – аерофотозйомка часів І світової війни, карти часів Австро-Угорщини, карти 1908, 1938 років, відео, спогади старожилів, відомості істориків та краєзнавців. Камінь, на якому красується "історія Тернополя", важить 3200 кг, більше 100 кілограмів має сам макет.

Розмістили макет біля Катедрального собору, оскільки саме ця споруда, як вважає Вадим Перець, сьогодні залишилася домінантою архітектури Тернополя, а також з огляду зручності, оглядовості та відеонагляду місця розташування. На макеті є позначки найбільш культових споруд, детальнішу інформацію про них та про історію міста загалом тернополяни та туристи можуть прочитати, просканувавши QR-код.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Українська команда Тернопільщини відремонтувала три автівки для Сил спеціальних операцій
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відремонтував Силам спеціальних операцій ЗСУ 3 автомобілі. Вони…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.