Тернополянам розповіли, як правильно наповнювати українську Вікіпедію

Опубліковано в Життя краю 30.01.2018

Майстер-клас з написання статей до Вікіпедії у Тернопільській обласній науковій бібліотеці провела директор науково-технічної бібліотеки ТНТУ ім. Пулюя Галина Онисько.

До слова, українська Вікіпедія сьогодні, 30 січня, відсвяткувала 14-річчя від часу створення першої статті. З нагоди цього дійства впродовж 27-30 січня громадська організація «Вікімедіа Україна» організувала проведення Вікімарафону з написання нових статей до української Вікіпедії.

Вікіпедія – п’ятий за популярністю сайт у світі, що містить 288 мовних розділів, 47 мільйонів статей, 760 тисяч з яких – написані українською мовою.

За словами Галини Ярославівни, для того, щоб додавати статті у Вікіпедію не обов’язково реєструватись. Якщо ви будете щось змінювати чи додавати, то буде видно IP-адресу комп’ютера, з якого ви це робили. Зареєстровані користувачі мають список спостереження, слідкують за змінами статтей. Окрім того, зареєстрована особа може переглядати статистику створення статтей та їх редагування. Зареєстрований користувач також може отримувати повідомлення від інших користувачів.

Не варто реєструватись під іменем установи, бо в такому випадку користувача можуть заблокувати. Доступ до акаунту має бути індивідуальним, а не колективним.

Вікіпедію пишуть волонтери. Якщо редагування користувачі роблять за гроші чи на чиєсь прохання, або в інтересах роботодавця, то потрібно на сторінці користувача зазначити інформацію про це.

Як розповіла Галина Онисько, чим акуратніше оформлена стаття, тим більше користувачів над нею працювали. Необхідно з пересторогою ставитись до змісту статті, якщо вона не містить посилань на першоджерела.

Для того, аби розмістити інформацію про певну особу, необхідно перевірити її на критерії важливості, а саме:

  • Чим особа важлива у суспільстві?
  • Чи має вона якісь нагороди?
  • Чи можна перевірити інформацію про неї?
  • Чи буде ця інформація корисною через декілька років?

У створені статей виокремлюють такі етапи:

  • Початковий текст
  • Вказання джерел
  • Категоризація
  • Зв’язність
  • Перенаправлення
  • Інтервікі
  • Ілюстрації

Директор науково-технічної бібліотеки ТНТУ ім. Пулюя наголосила, що при додаванні статей у Вікіпедію варто дотримуватись правил українського правопису. Також необхідно, аби тексти були оформлені у формі енциклопедичних статей.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

23.04.2024 soroka
Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал
Герої захисники з 68-ї єгерської бригади знищують ворожу спецтехніку «тернопільськими дронами». Відповідне відео у соцмережах…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3810.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.