Тернополяни, які не застали величного костелу, можуть побачити його зменшену копію (фото)

Опубліковано в Життя краю 12.09.2017

Макет зруйнованого більшовиками парафіяльного костелу відкрили у центрі міста 10 вересня. Над проектом працював творчий колектив, до реалізації долучилися родини меценатів, а старожили, які на власні очі бачили споруду – підказували молодим, задля збереження унікальної пам’яті.

-   Тішуся, що ми створили макет довоєнного Тернополя і його доповнення сьогодні радо презентуємо вам. Мій дідусь, народжений у 1928 році, на жаль, уже покійний, українець і лемко Петро Циклиняк пригадував, що дійшовши до Тернополя після депортації, бачив зруйноване після війни по другий поверх місто. Розповідав про суцільні руїни і про костел, який підпирає небо. Я тоді ніяк не міг зрозуміти, про що він говорить, про яку війну і про який костел. Дідусю, тепер я розібрався і розумію, що ви хотіли мені сказати, - розповів Тарас Циклиняк, краєзнавець, автор ідеї.

Символічно, що під час підготовки місця для встановлення макету, 5 вересня, саме на цій ділянці було виявлено 76-міліметровий артилерійський снаряд часів Другої світової війни.

- Яка рука піднялася, щоб знищити таку споруду! Ви знаєте, я на цей універмаг донині дивитися не можу, не могла ніколи переступати порогу цієї споруди. Коли почалася руйнація костелу, знімали вежі, повірте мені, на тротуарі уздовж  не було місця: людина біля людини стояли і благали, старі й малі, чоловіки і жінки, благали і молилися. А вони руйнували, а вони трощили, а вони нищили, - поділилася очевидиця, корінна тернополянка Ірина Максимів.

Пані Ірина також описала внутрішнє оздоблення костелу. Розповіла про масивні лави з дорогих порід дерева, про надзвичайний орган, гру якого можна було почути далеко за межами споруди, до високі вежі, з яких відкривалася панорама міста на 30 кілометрів. Велич цієї споруди пожаліли німецькі війська, але знищили більшовики.

Аби зберегти пам'ять про унікальну споруду, об’єднався творчий колектив тернополян і реалізував проект. Ініціатором ідеї став краєзнавець Тарас Циклиняк, автором макету – Володимир Кріса, керівником творчого колективу – Дмитро Мулярчук, архітектором - Володимир Солонін. Втілити проект в життя вдалося коштом меценатів, родин Маслівців та Дігаїв, а також за підтримки заступника міського голови Леоніда Бицюри.

Члени творчого колективу також розповіли, що макет парафіяльного костелу не стане останнім. Згодом у місті з’являться ратуша та синагога на своїх історичних місцях.

Довідково:

Тернопільський парафіяльний костел Матері Божої Неустанної Помочі — римо-католицький парафіяльний храм, що існував із 1908 до 1954 року в центральній частині міста. Споруджувався він за проектом відомого львівського архітектора професора Теодора Мар’яна Тальовського.

У час Першої світової війни костел зазнав руйнувань, проте пошкодження вдалося ліквідувати. У роки Другої світової храм знову зазнав руйнувань, але ще до травня 1949 року у ньому відбувалися Богослужіння. 1954 року в місті кілька днів лунали вибухи — підривали парафіяльний костел. У 1959 році до річниці жовтневого перевороту на цьому місці відкрили універмаг.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.