У Тернополі урочисто поклали квіти до пам’ятника Іванові Франку (фото)

Опубліковано в Життя краю 28.08.2017

Тернопіль, як і більшість міст України, відзначив 161-річчя від народження письменника та громадського діяча Івана Франка. З цієї нагоди вчора, 27 серпня, влада та громадськість міста урочисто поклала квіти до пам’ятника Івану Яковичу, який розташований на вулиці Сагайдачного.

- Постать простого «малого» українця Івана Яковича Франка згодом зробила його «великим» українцем. Постать, яка народила великого каменяра. Постать, яка утвердила в собі українця і витягнула з меншовартості імперії до повноцінного громадянина, – звернувся до присутніх голова Тернопільської обласної державної адміністрації. – Іван Якович – людина, доля якої неоднаразово поєднювала його з Тернопіллям. На жаль, у політичному плані він не вдався, але він вдався як поет та письменник зі світовим ім’ям. Понад 6000 тернополян зараз «лупають скалу» тоталітаризму, яка насувається зі Сходу. Скалу імперських амбіцій одного карлика зі Сходу. Скалу режиму Путіна на Сході. Нехай ім’я Франка буде і надалі символом перемоги добра над злом та українства над імперіалізмом, – сказав Степан Барна.

Міський голова Сергій Надал розповів настанови Каменяра про те, що ми маємо навчитися бути українцями – не галицькими, не буковинськими, а українцями без кордонів. 

- 161 рік тому народився син українського народу та Каменяр Іван Якович Франко. Я думаю, що його справедливо ставлять в один ряд з Шевченком як великого генія, пророка і Мойсея українського народу. Ця людина  була творцем української нації, українського культурного націоналізму, того, без чого неможливе існування будь-якої нації, – додав очільник міста Сергій Надал.

Мер Тернополя також сказав, що йому дуже приємно те, що Франко багато разів був у Тернополі, спілкувався з тернополянами та читав тут свої твори. Саме тому в Тернополі люблять та цінують його.

Слово про Івана Франка також виголосив депутат Верховної Ради України Ігор Мосійчук.

- Франко – один із батьків української нації, який стоїть поруч з Тарасом Шевченком та Лесею Українкою. Його постать неможливо переоцінити. Можна багато говорити про Франка як літератора, як національного діяча, як одного з перших українських політиків, як засновника радикальної партії, автора високохудожніх і високонаціональних, у тому числі і політичних, творів. Перш за все, я хотів би сказати про слово Франка як зброю. Як зброю, яка і зараз допомагає нашим воїнам долати ту орду, ту московську орду, яка уже третій рік поспіль шматує Україну. Франко, Шевченко, Леся Українка – це та «летальна зброя» української нації в боротьбі з совком, в боротьбі з російським імперіалізмом, – зазначив Ігор Мосійчук.

У честь Дня народження поета тернополяни зробили свій подарунок – підготували невеликий концерт, який відбувся безпосередньо біля пам’ятника Франку. 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.