Версія для друку

У День прапора урочисто освятили та підняли український стяг у центрі Тернополя

Опубліковано в Життя краю 23.08.2017

Сьогодні, 23 серпня, вся Україна відзначає День Державного Прапора. У кожному обласному центрі в цей день відбувається урочиста церемонія освячення та підняття синьо-жовтого стягу. У Тернополі на Театральній площі жителі та гості міста також мали можливість долучитись до урочистостей з цієї нагоди.

Право підянти освячений прапор надали українському письменнику Василю Шкляру та учаснику бойових дій на Сході України Володимиру Грицині.

- Сьогодні символічна дата, котра не просто далась нашим поколінням в досягненні незалежності нашої держави. Сьогодні ми можемо піднімати наш блакитно-жовтий стяг над містами України. Багато поколінь борців УСС, ОУН, УПА, політв’язнів, воїнів українсько-російської війни віддали життя за те, щоб ми мали свою незалежну державу. Я хочу сьогодні відмітити важливість тих кроків, які ми спільно робимо у Тернопільській області, щодо відновлення Збройних сил України. Більше 8 тисяч військовослужбовців демобілізовано, з них – 92 добровольці. Ще майже сто осіб віддали своє життя, захищаючи нас. Вони стануть героями та символами незалежної України. Одним із пріоритетних кроків  для нас є усвідомлення однієї ключової речі, того, що ніхто нам не поможе, якщо не поможемо ми один одному і не поможе нам наша армія. Вірю, що ми зможемо подолати думки і стереотипи про те, що ми меншоварті, бо наскільки ми будемо працювати над собою, настільки будемо змінювати нашу державу. Тернопілля змінить Україну, – зазначив голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна. 

Користуючись нагодою Степан Барна подякував усім військовослужбовцям ЗСУ, 44-ій артилерійській бригаді, Державній фіскальній службі, батальйону «Тернопіль», поліції, спецпідрозділам служби безпеки, а також військовому комісаріату.

- Наш прапор є втіленням мрії українського народу про незалежну суверенну державу. Багато життів українців віддано для того, щоб він гордо майорів і утверджував Україну як вільну державу. Сьогодні, напередодні 26-ї річниці незалежності, я з впевненістю можу сказати, що Україна є європейською державою. Наше основне завдання – бути єдиними. Саме тоді держава буде процвітати, мати стабільну економіку та демократію. На цьому шляху ми будемо нескорені і непереможні, – додав Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

Усі присутні вшанували хвилиною мовчання усіх, хто віддав своє життя, захищаючи територіальну цілісність та суверенітет нашої держави.

- Державний прапор України став символом єднання і гуртування нації. Під синьо-жовтим стягом ми прощаємось з нашими бійцями, які поклали життя за незалежність. Під цим прапором святкуються наші здобутки та перемоги. Сьогодні важливо, щоб кожен українець гордився нашим стягом. У цей день ми згадуємо тернополян, які вперше у 1990 році підняли синьо-жовтий стяг над Тернопільською міською радою. У сьогоднішній день ми пам’ятаємо й про тих, хто воює на Сході, а також тих, хто здобуває перемоги у спорті, культурі, науці чи економіці. Нехай прапор України стане символом розвитку і процвітання держави, – додав міський голова Сергій Надал.

Також квіти пам’яті поклали сьогодні до пам’ятників Тарасу Шевченку, Ярославу Стецьку, Ярославі Стецько, В’ячеславу Чорноволу, Степану Бандері, пам’ятних знаків Героям Небесної Сотні та учасників АТО.