Бути чи не бути: у Тернополі знову дискутували про торф’яні котельні

Опубліковано в Життя краю 01.08.2017

Проблема переобладнання комунальних котелень на спалювання торфу хвилює тернополян вже не один місяць. Одні погоджуються з такими нововведеннями, інші  – обурено говорять, що забруднюючі викиди завдадуть непоправної шкоди здоров’ю населення.

Оскільки конфлікти з будівництвом торф'яних котелень все ніяк не вщухають, то Всеукраїнська правоекологозахисна огранізація «Зелений тризуб» організувала у Тернопільському прес-клубі зустріч, де розробники проекту, експерти та громада висловили свої думки з цього приводу. Захід відбувся вчора, 31 липня.

Менеджер та директор підприємства «Промгазтехнологія» намагались переконати усіх присутніх у тому, що насправді торф’яні котельні не є настільки небезпечними для екології міста та зазначили, що перехід на альтернативні джерела дасть змогу зекономити мільйони гривень.

«Наше підприємство не має чітко спрямованої точки зору на якийсь вид палива. Ми просто розуміємо, що врятувати систему централізованого теплопостачання можна за умови переходу на альтернативні джерела. “Промгазтехнологія” – одне з небагатьох підприємств, яке показало досвід спалювання торфу, дотримання всіх екологічних норм, – зазначив директор «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак і додав: –  Торф – це традиційне паливо. Торф – це паливо, яке рекомендовано державою. Торф – це паливо, на яке підприємство оформляє документи щодо складу і якості згідно законодавства. Тому, все-таки, краще торф, оскільки його спалювання значно дешевше».

Начальник Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Едуард Ференц розповів, що цей вид діяльності відноситься до діяльності з підвищеною небезпекою і підпадає обов’язковій державній екологічній експертизі.

«На даний момент цей суб’єкт господарювання не має права здійснювати викиди в атмосферне повітря і реалізувати проекти до того часу, поки не отримає висновки Державної екологічної експертизи і дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря» – додав пан Едуард.

Громадська активістка Юлія Мамчак поставила під сумніви існуючу документацію щодо торф’яних котелень у Тернополі та зазначила, що схеми, видані управлінням містобудування, не відповідають ситуації забудови і приховують справжнє розміщення котельні. За її словами, даний об’єкт може спричинити негативний вплив на оточуючі забудови та погіршити стан здоров’я людей. Необхідно заново розробити новий робочий проект, який має пройти комплексну держекспертизу. Потрібно повністю оновити у плані всі вихідні дані, акти обстежень, технічні та містобудівні умови, аби оцінити реальну загрозу.

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.