Про вовняних Надала, Вакарчука, Джолі та про секрети валяння розповіли у тернопільській "Є"

Опубліковано в Життя краю 22.06.2017

Майстер-клас із валяння вовняних іграшок відбувся у книгарні «Є». Про секрети, особливості та труднощі цієї справи розповідала Ольга Биндас – засновниця бренду "MNUM".

- Я взагалі вірю в те, що навколо нас стаються дива і життя інколи веде нас саме в зовсім незвідані шляхи. Років десь п’ять тому я мала зваляну брошку метелика і я її загубила. Друзі подарували мені вовну і голку, - розповідає про свої починання Ольга.

Вона каже, що вся її кар’єра почалось зі зваляного Надала:

- За цих п’ять років я зробила десь 2-3 тисячі іграшок, які розійшлися і по Україні, і по світу. З людей я зваляла Анджеліну Джолі, Святослава Вакарчука, Земфіру. До речі, почалося все з Надала. До мене прийшла одна людина і сказала: «Скоро день народження в пана Сергія і чи могла б ти таке зробити?». Я вирішила спробувати. Іграшка вийшла на нього схожою. Потім почала валяти інші іграшки. І воно так поступово-поступово просувалось. По суті все, що потрібно – це дуже хотіти. В мене не було якоїсь художньої освіти, я просто хотіла це зробити, сідала і робила.

А ще, окрім бажання, початківцям потрібно придбати необхідні матеріали: спеціальні голки, вовну, бусинки для очей та…губку для миття посуду.

- Перед початком валяння потрібно підібрати відтінки вовни. Їх є дуже багато, можна знайти навіть тілесного кольору.  Ще є така річ як фетр  – це типу пресована шерсть, з якої можна шити одежу лялькам. Також в мене тут є звичайна мочалка для миття посуду. Вона слугує підставкою, бо якщо валяти іграшку на столі, він сильно пошкодиться. Я беру шматок шерсті стільки, скільки мені потрібно для частини іграшки; шерсть складаю в таку форму, якої має бути ця частинка. Кладу на мочалку, беру інструмент – голку. Ця голка не така, як для шиття. На ній є спеціальні зубці, з допомогою яких сплутуються волокна і вовна звалюється. І по здовж вовни я починаю «тицяти» голкою і постійно прокручувати. З допомогою пальців і голки ми формуємо ту деталь, яка нам потрібна.

Необхідні матеріали можна придбати в різних магазинах. Сама Ольгка інколи купує їх в «Монпасьє», що в ТРЦ «Подоляни», однак майстриня каже, що ціни там найдорожчі, менший вибір і шерсть пакують лише по 25 грам. Можна придбати все необхідне і через Інтернет:

- Якщо ви хочете придбати більше відтінків і більше грам шерсті, наприклад  100 чи 200, є такий сайт http://valjanie.com/ . можна купити на ньому, а можна просто ввести в пошуківці: «шерсть валяння Київ» тощо.  Є безліч магазинів, в яких продається шерсть і голки. 25 грам шерсті в тернопільських магазинах коштує приблизно 30 гривень – це однин відтінок. Для іграшки потрібно принаймні 2-3 кольори. Як правило темний, білий, коричневий чи сірий. Для очей можна купити чорні скляні кульки. Вони кріпляться на клей.

Як розповідає Ольга Биндас, на валяння однієї невеликої іграшки (як на фото авт.) потрібно витратити від трьох – до п’яти годин. Звісно, є різні майстри: хтось може валяти швидше, а хтось на це витрачає і тиждень.

Також перед початком роботи потрібно точно знати, яку саме іграшку ви хочете валяти. Ольга рекомендує обирати цікавих персонажів, скажімо, із мультфільмів.

- Я завжди починаю валяти іграшку з голови. Формую простий овал і звалюю його по колу поки він не твердіє. Тулуб переважно у всіх іграшок-звірят іде такою крапелькою. Щоб скріпити де тальки іграшки я завжди з однієї сторони залишаю незваляну частинку – це найпростіший варіант як можна скріпити. Я прикладаю детальку тією незваляною частинкою до тільця і просто голочкою його втрамбовую. Таким чином воно привалюється.

 

Ольга Биндас запевняє: валяти іграшки із вовни не складно, адже в кожного є своє чуття і своє бачення створення такого виробу. Все, що потрібно час та велике бажання.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко: Під час благодійного забігу та аукціону зібрали понад 3 мільйони гривень на закупівлю дронів
Кияни, які взяли участь в благодійному забігу на Трухановому острові та аукціоні зі збору коштів…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.