Версія для друку

Як фестивалили тернополяни на Днях Європи

Опубліковано в Життя краю 22.05.2017

Цьогорічні Дні Європи «розважали» тернополян виставками, піснями, танцями та українсько-польськими смаколиками. 20 травня сотні тернополян мали змогу зануритись в культуру Польщі під мелодії Шопена, приєднатися до вуличних музикантів та запалитися музикою українсько-польських виконавців.

    Культурна програма суботнього Дня Європи розпочалась із відкриття в Українському домі «Перемога» виставок «780 років місту Ельблонгу» та «Немає незалежної Польщі без незалежної України. Єжи Ґєдройць і Культура в українському контексті». Приємна атмосфера у виставковому залі панувала за рахунок звучання польських пісень та гри на скрипці й фортепіано.

 - На виставці представлено понад 80 експонатів – виставкові стенди розповідають про історичне минуле славнозвісного польського міста Ельблонга та роз’яснюють погляди польського публіциста Єжи Ґєдройця на українське питання. Таким чином, одна частина виставки повідомляє історію заснування, перебудови, розвитку Ельблонга, інша – про дослідження ідеї примирення українського і польського народу в контексті історії обох націй. – розповіли координатори виставки.

   Продовженням святкової програми став виступ українських і польських дитячих та юнацьких ансамблів. Юні артисти затанцювали для тернопільської публіки «ангелика», «циганочку», проспівали багато відомих зарубіжних пісень.

    Ведучий конкурсу вуличних музикантів Тарас Мірошниченко активно закликав тернополян заспівати пісень під фонограму.

 - Тернопіль не вперше, а вчетверте долучається до прекрасної ініціативи святкування Днів Європи. Тому подякуймо небайдужим жителям «файного» міста за сміливість, за те, що ви присутні сьогодні з нами, підтримуєте європейський настрій і співаєте, – підбадьорював тернопільський люд пан Терас.

    Гостями польсько-українського культурницького заходу у Тернополі були польські делегації з Ельблонга, Хожува, Еленя-Гура та генеральний консул Польщі у місті Луцьк Вєслав Мазур.

    Після офіційного відкриття Днів культури на Театральному майдані,  жителі міста мали змогу до вечора насолоджуватися піснями й танцями музичних колективів із Хожува, Ельблонга, Плонська та Любліна.