Про учасників, бюджет та цікаве мистецьке дійство розповіли організатори тернопільського "Ї"

Опубліковано в Життя краю 11.05.2017

Один із найвідоміших культурно-мистецьких заходів України вже завтра розпочнеться в Тернополі. Цієї весни Фестиваль «Ї» відзначатиме своє п’ятиріччя. Організатори мистецького дійства запевняють: буде цікаво та епатажно; буде по-новому. Проводитимуть фестиваль під гаслом «Ї» - твоя культурна ідентифікація».

Загалом впродовж трьох днів фестивалю, 12, 13 та 14 травня, до Тернополя приїде багато відомих українських письменників та поетів. Серед них варто відзначити Оксану Забужко, Сергія Жадана, Юрія Андруховича, братів Капранових, Марка Лівіна, Юрія Іздрика та багатьох інших.

Крім того, цьогорічною новинкою фестивалю «Ї» став конкурс відео-поезії «МонОколь».

- Цьогоріч ми провели конкурс відео-поезії «МонОкль». На разі ми вже оприлюднили шорт-ліст. Вже на самому фестивалі ми оголосимо переможця конкурсу. Тепер про театр і кіно. В нас буде трансляція фільмів відомих українських режисерів. Зокрема стрічка Тараса Ткаченка «Гніздо горлиці» - переможець конкурсу Української Кіноакадемії «Золота дзиґа». Ця стрічка виборола 8 відзнак. Ще одна відзначена стрічка – «Моя бабуся Фані Каплан» режисера Олени Дем'яненко. Стосовно театру, цього року ми вразимо цікавим колективом. Одеський "Театр вух", який представить нам аудіовиставу під назвою «Агартха». Це буде свого роду така собі асоціативна гра із свідомістю. Також, у нас буде світлодіодне шоу від нашого театру «Метаноя». Ще до нас завітають гості із Польщі «Minimal art to minimal music» – це авангардний театр, якого ще не було в Тернополі. Думаю, що сподобається/не сподобається – нас не повинно хвилювати, адже суть «Ї» - це має вразити і це точно буде епатажно і точно ніхто не залишиться байдужим, - розповідає Юрій Вітяк, який займається кіно- та літературною частиною "Ї".

На фестивалі також діятиме і музична сцена:

- Кожен фестиваль «Ї» - це завжди новинка, це завжди весна. Це велике наповнення в плані літераторів та в плані музики. На «Ї» будуть відомі українські гурти, зокрема, «Один вканое», «Epolets» тощо. Молода сцена покаже себе з іншої сторони, адже буде більше андеґраунду. Зокрема одеський проект «Zukkor Zzov», в яких буде спільний перформанс із «Театром вух». Також, на фестивалі буде і українізована лірика – це гурт «Krut». Ще будуть і тернопільські виконавці. Одним з козирів у нашому рукаві є білоруський гурт «Республіка Паліна», - каже Аліна Дзюба, яка займається музичною та художньою частинами фестивалю.

Ще в рамках «Ї»-дійства діятиме виставка робіт відомого тернопілянина Сергія Кузнєцова, роботами якого прикрашені місцеві заклади.

- Сергій Кузнєцов перетворює брухт на шедеври. Саме його роботи будуть виставлені в рамках арт-сцени мистецького фестивалю «Ї» в холі українського дому «Перемога» - анонсує засновник фестивалю Василь Томчишин – Загалом кожного дня програма фестивалю розпочинатиметься з 14 години і триватиме до 3-4 ночі. Буде, що слухати, буде, що відвідувати і буде багато митців з якими можна буде поспілкуватись. До речі «Ї» проводиться в рамках проекту Громадський бюджет. Наша організація виграла завдяки підтримці тернополян і це вплинуло на вартість квитків: вони стали більш доступними.

Нагадаємо, із міського бюджету в рамках Громадського бюджету було виділено 99 тисяч на проведення фестивалю «Ї». Як розповіли організатори, бюджет фестивалю склав приблизно 350 – 400 тисяч гривень. На разі на фестиваль приїде близько 400 осіб, однак організатори очікують 700-800 гостей.

 - На фестивалі буде три основних локації: головна локація у «Перемозі» і ще дві у «Книгарні Є» та «Кнайпі1540». Може бути таке, що в суботу та неділю під час денної частини програми, 14 – 15 година, буде проводитись по декілька подій одразу, скоріш за все вони будуть тривати по годині, однак, ввечері центральні, головні події проходитимуть без накладок. Ми всі будемо зустрічатись в українському домі «Перемога», - зауважив координатор фестивалю Юрій Матевощук.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.