Версія для друку

Поблизу Тернопільського замку висадили сакури і просять тернополян їх зберегти

Опубліковано в Життя краю 12.04.2017

У Тернополі, поблизу замку, висадили десяток сакур. Захід пройшов у рамках святкування «Року Японії в Україні».

- Сакура є одним із символів Японії, тому це символічне дійство. Ми висадили 10 саджанців, кількарічних, які на замовлення Посольств Японії ще декілька років тому в одному із розплідників України вирощувалися, підживлювалися. Це один із сортів вишні, але відрізняється від звичайних вишень цікавим кольором цвітіння, - розповідає заступник міського голови Владислав Стемковський.

Деревця вирощували в Україні спеціально для цієї події, а тому сподіваються, що вони приживуться і у наших погодних умовах. Технологія вирощування передбачає щеплення сакури з українською вишнею, таким чином вона стає стійкою до нашого клімату. За деякий час деревця розпустять перше листя, проте рясного цвітіння від них варто очікувати наступної весни.

Найбільшу пересторогу в управління ЖКГ викликають тільки «зелені вандали». Сакури уже висаджували в Тернополі в парку Національного Відродження, проте вони були набагато молодшими, меншими, відтак стали легкою «здобиччю» для недобросовісних тернополян. Ці ж дерева є досить дорослими, великими, а тому зламати їх непросто. Окрім того, вебкамери, що розміщені поблизу Тернопільського замку, дають огляд на алею, а тому порушники потраплять до їх об’єктивів.

Як зазначили у Посольстві Японії в Україні, в рамках «Кампанії 2500 сакур» в Тернополі планується висадити 40 дерев сакури, десять з яких висадили сьогодні, а решту – в листопаді.

 

Ірина Гуцалюк

учениця 11 класу ЗОШ №19