“Хочу допомогти воїнам”: тернопільська фотографиня робить світлини за донат

Опубліковано в Життя краю 02.04.2024

Тернополянка Яна Оробко робить фото за донат.

Дівчина каже, таким чином хоче заохотити тернополян активніше скидати кошти на потреби ЗСУ та підтримати захисників.

Більше про свою ініціативу Яна Оробко розповіла “Сороці”.

Ідея робити фото взамін на донати для армії виникла спонтанно, посеред ночі  говорить тернополянка.

– Вперше з цією ініціативою я вийшла 20-го лютого. Фотографувала у парку “Сопільче” і потроху попрямувала до набережної. Тоді було дуже холодно, та головне, що люди підходили. Хоч їх було і небагато, це було дуже приємно, – розповідає фотографиня.

Зараз дівчину з плакатом “Роблю фото за донат на ЗСУ” можна зустріти на набережній міста. З часом, зізнається, локацію планує змінювати.

– Біля ставу досить людно, особливо зараз, коли потепліло. Люди гуляють, насолоджуються погодою. Тому зазвичай я тут. Але думаю, що буду фотографувати і в інших куточках міста – так цікавіше та і фото будуть різноманітніші, – розповідає Яна Оробко. – Стараюся виходити кожних вихідних, але це залежить від робочого графіку та особистих справ: можу не знімати цілий тиждень, а можу з’являтися з плакатом на вулиці частіше, аніж зазвичай. Де та коли буду знімати за донат розповідаю в історіях у соцмережах. Люди приходять і підтримують ініціативу.

Суму та збір люди обирають самостійно, каже фотографиня. Грошей від тернополян не бере, просить лише підтвердження оплати.

Хтось можливо думає, що я шахрайка, однак я просто роблю фото. Людина підходить, скидає будь-яку зручну для неї суму на збір, якому довіряє, показує мені, що кошти переказано, а тоді ми фотографуємось. Ввечері або наступного дня я скидаю у соцмережі посилання на файлообмінник, звідки вона може завантажити свої світлини, – розповідає Яна. – Роблю це, бо хочу допомогти нашим військовим та заохотити людей донатити більше. Кожен з нас – на своєму фронті. У мене є фотоапарат, тож я роблю фото. 

Найбільшим донатом наразі є 250 гривень, каже дівчина.

– Зазвичай це 100 або 50 гривень. Однак сума насправді неважлива. Люди інколи соромляться підходити, бо в них немає можливості задонатити велику суму. Але кожен донат – цінний вклад у збір. Важлива кожна гривня, – наголошує Яна Оробко.

Підтримати ініціативу підходять також військовослужбовці та волонтери. Дівчина пам’ятає кожного, кого фотографувала.

Їх фотографую просто так. Потім, коли отримують фотографії, дякують за світлини і те, що я роблю. Це дуже приємно для мене, зізнається Яна Оробко. – Я пам’ятаю усіх, хто підходив фотографуватися. Це дуже різні і приємні в спілкуванні люди. Підходять з милими дітками, роблять фото подружки. Інколи підтримуємо спілкування в соцмережах і після того, як віддам фото.

Згодом з ініціативою “фото за донат” Яна Оробко планує їхати і в інші міста.

– Спробую стояти з табличкою “роблю фото за донат на ЗСУ” в різних містах. Думаю орієнтовно в середині квітня буду в Ужгороді. Тож чекатиму всіх там для донатів, фото та обміну теплими емоціями, – говорить Яна.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

30.04.2024 soroka
В Одесу на вихідні: де варто побувати і що подивитися
Одеса входить до найпопулярніших туристичних міст України, оскільки в ній розташована величезна кількість архітектурних та…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.