Петриківський розпис… кавою: жителька Тернопільщини створює картини ароматним напоєм

Опубліковано в Життя краю 26.03.2024

Мисткиня з села Крогулець, що на Гусятинщині, Ірина Гладун створює малюнки кавою. Нею жінка відтворює на папері історичні пам’ятки, відомі українські символи та мотиви, зокрема петриківський розпис.

Секретами створення кавових малюнків Ірина Гладун поділилася з журналісткою “Сороки”.

Жінка розповідає, малює з дитинства, а любов до мистецтва перейняла від батька.

– Мій тато був художником. Він помер в молодому віці, мені тоді було 9 років. Залишилися його фарби і я малювала ними. Мене завжди підтримували в цьому захопленні. Коли вже в старших класах обирала куди поступати, про якусь іншу сферу навіть мови не йшло – лише туди, де малюють. Здобула освіту вчителя образотворчого мистецтва, зараз вчу дітей малювати, – говорить Ірина Гладун.

Ідея спробувати творити кавою виникла випадково, зізнається мисткиня.

– Подумала про це якось, створюючи малюнок. Кава ж теж дає відтінок. Коричневі кольори я люблю, а на малюнку ще певний час тримається аромат напою, – розповідає художниця.

Найбільше любить відтворювати на папері архітектуру, жартівливі сюжети та рослинні елементи, зізнається мисткиня.

– Частіше малюю те, що мені ближче до душі. Наприклад, півників або курочок. Їх малюю виключно для себе. Особливо красиво в каві виглядає відтворення стародавньої архітектури. Часто малюю й петриківський розпис – тягне до наших, українських, природних мотивів, – говорить Ірина Гладун. – Малюючи петриківський розпис, ставлю перший мазочок – невеличке зернятко. З нього згодом пливе листочок або квіточка і виходить цікавий орнамент.

Малювати кавою мисткиня навчає й інших.

– Для себе я створювала такі малюнки напевно роки 4. Це була моя арттерапія – з кавою виливала свої емоції. Потім, коли обговорювали пропозиції щодо творчих майстер-класів в Будинку дитячої та юнацької творчості, я запропонувала провести заняття з малювання кавою. З того часу навчаю й інших, – розповідає Ірина Гладун.

Всі нюанси кавового мистецтва жінка досліджувала сама. В мережі на такі малюнки натрапила вже згодом після того, як почала малювати напоєм.

– Кава для малювання має бути оптимальної температури: не занадто гаряча, але і не холодна. Холодний напій гусне, малювати тоді важко, а гарячою кава для мене виглядає на папері не зовсім так, як хотілося б. Колір кави може залежати від виробника: помітила що кава різних марок дає різні відтінки – від коричневого до бордового, пояснює мисткиня. – Тож готуючись до створення малюнка, я заварюю каву одного виробника, а насиченість кольору та його відтінки змінюю водою. Вважаю, що в малюнку головне не колір, а сенс.

Готові роботи мисткиня дарує, деякі залишає вдома.

Кавою Ірина Гладун розмальовує також імбирні пряники та Великодні паски.

– Колись я випікала імбирні пряники для своєї доньки Єви, їй 10 років. Хотіла, щоб вони були красиві, але без кольорових барвників, тому розмалювала кавою. Не знаю чому, але відтворити вирішила саме петриківський розпис. Єві дуже сподобалося, – зізнається мисткиня. – Вона теж малює, у неї є свій стиль, цікаво пробувати щось нове. Малює вона різними матеріалами, але коли є кава – бере листочок і сідає малювати поряд.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.