У Тернополі стартували “Дні кіно від ТРО” (фоторепортаж)

Опубліковано в Життя краю 20.03.2024

Сьогодні у Західноукраїнському національному університеті представили проєкт “Дні кіно від ТРО”. Захід триватиме два дні 20-го та 21-го березня.

В рамках проєкту у холі вишу презентували фотовиставку “Довжиною у війну”. Також відбудеться показ п’ятьох кінострічок – чотирьох документальних та одного художнього фільму.

Проєкт створено командою Служби зв'язків з громадськістю Командування Сил територіальної оборони ЗСУ — ТРО Медіа. 

У ЗУНУ тернополянам показали 80 світлин зроблених в рамках проєкту двома військовими фотографами — полковником Олексієм Дмитрашківським та молодшим сержантом Олегом Пальчиком. Всього виставка “Довжиною у війну” налічує понад 200 світлин.

Олег Пальчик — фотограф з 15-річним стажем. До війни захисник активно займався зйомкою, роблячи комерційні, репортажні та художні фото. 

— Під керівництвом мого командира я зміг поєднати навички рекламної та репортажної зйомки для фільмування історії. Думаю, дуже важливо як для нащадків, так і для патріотичного виховання молоді зараз, фільмувати все, що відбувається. Потім ці матеріали можна буде використовувати, зокрема, в підручниках, — говорить Олег Пальчик. — Кожна з цих світлин несе в собі історії і більшість з них — болючі. На жаль, багато хлопців, чиї портрети представлені на виставці поранені або загинули. 

В рамках проєкту сьогодні також презентували документальну кінострічку "Готові до спротиву. 107 бригада ТРО", яка висвітлює бойовий шлях добровольців з Чернівеччини.

Фільм складається з історій добровольців та містить багато документальних кадрів, каже режисер стрічки, військовослужбовець Олександр Ткачук. 

Зйомки фільму почалися практично відразу після початку повномасштабного вторгнення, відколи я прийшов у підрозділ. У цивільному житті був режисером, тож розумів, що зараз відбуваються історичні події, які мушу зафіксувати. Починав знімати вже на полігонах, потім виїзд в зону бойових дій, на позиціях. Згодом з'явилася ідея створення циклу документальних фільмів “Готові до спротиву”. Ми почали проводити зйомки детальніше з записами інтерв'ю та збором історій. Таким чином у фільмі охопили період від початку повномасштабного вторгнення до червня 2023 року, говорить Олександр Ткачук. 

Своїми історіями у стрічці поділилися понад 40 спікерів, говорить режисер.

— У фільм ввійшло 30-40% всього відзнятого матеріалу. Фільм складається з історій людей та не тільки. Зйомки проводили й безпосередньо на позиціях. Є фрагменти, які нам надала аеророзвідка про знищення російської техніки та окупантів на полі бою. Багато бійців поділилися своїми відео, знятими коли йшли на штурм або відбивали позиції. В фільмі дуже багато документальних кадрів, які показують правду про цю війну, — зазначає Олександр Ткачук.  

Тернопіль став третім містом в рамках всеукраїнського туру проєкту “Дні кіно від ТРО”. До цього кінострічки та фотовиставку вже презентували у Чернівцях та Івано-Франківську.

Побачити ще чотири стрічки, презентовані в рамках проєкту, тернополяни зможуть завтра, 21-го березня у актовій залі Західноукраїнського національного університету.

Початок показів о 13 годині. Вхід вільний.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

gGB9wzgvs24.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.