Столітня брама з Тернополя їде на реставрацію до Львова, там їй дадуть нове життя (фото)

Опубліковано в Життя краю 20.03.2024

Сьогодні на вулиці Сагайдачного, 11 у Тернополі демонтували історичну браму.

Її відправляють на реставрацію до Львова. Львівські фахівці відтворять первинний вигляд об’єкта. Реставраційні роботи ініціювали організатори проєкту «Брама Тернополя». Вони хочуть привернути увагу до проблеми знищення архітектури Тернополя.

Вартість реставрації – 75 тисяч гривень. 80 % коштів вдалося зібрати завдяки донатам тернополян, решту витрат покривають жителі будинку, при вході до якого розташована брама.

На демонтаж дверей до Тернополя приїхав майстер-реставратор, керівник компанії «Львів-Реставрація» Ярослав Пащак.

– Починаємо реставрацію на замовлення організації «Брама Тернополя». Мешканці будинку та автори проєкту хочуть зробити цю браму зразковою, щоб інші тернополяни перейняли ініціативу і також відреставровували історичні пам’ятки. Такі давні брами можуть бути не лише металевими, а й дерев’яними. У Тернополі більше є саме дерев’яних, – розповів «Сороці» Ярослав Пащак.

Реставратор каже, брама має велику історичну цінність, а тому дуже важливо відновити її первинний вигляд та дати нове життя.

– Кожна брама свідчить про вік будинку, про творчий задум архітектора. Вона є органічним цілим з будинком, тому має залишатися такою, – наголосив  Ярослав Пащак.

Реставрації передувало детальне вивчення історії брами. Її відчистять від фарби та іржі, замінять металеві пластини на скло, відновлять знищені ковані елементи та ручки, які було частково втрачено.

Брама на Сагайдачного, 11 – перша, яку відреставрують у межах проєкту «Брама Тернополя». Нове життя планують дати ще кільком таким об’єктам, які розташовані на вулицях Франка, Камінній, бульварі Шевченка. Про це «Сороці» розповів співзасновник проєкту «Брама Тернополя», дизайнер Павло Петрига.

– Понад півтора року ми ведемо у соцмережах однойменний проєкт, де розповідаємо історію міста. Вирішили, що маємо не просто говорити, а й робити щось, аби зберегти історичну спадщину Тернополя. Сагайдачного – центральна вулиця. Хочемо, щоб люди бачили, що можна щось змінювати і надихалися цим, поділився Павло Петрига.

За роботу беруться саме львівські реставратори, оскільки у Тернополі немає фахівців такого напрямку, каже Пало Петрига.

Роботи триватимуть понад місяць. Реставрацію планують завершити до Великодня.

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.