Майже 5 тисяч осіб на Тернопільщині постраждали від домашнього насильства

Опубліковано в Життя краю 28.11.2023
На Тернопільщині стартує Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства». Вона триватиме до 10 грудня.
 
Правоохоронці, представники соціальної сфери, громадські організації, служби у справах дітей посилено привертають увагу до проблем подолання насильства.
 
– Упродовж поточного року поліцейські зареєстрували понад 7 300 звернень громадян щодо домашнього насильства. Складено майже 5 000 адміністративних протоколів. Орієнтовно 85 % звернень надходить від жінок, ще 1-2 % – від дітей. Чоловіки також звертаються, однак часто вони потерпають не від дружин, а від дорослих дітей. Наразі на обліку перебуває 3103 кривдники, з яких 460 – особи жіночої статі,  розповів заступник начальника управління превентивної діяльності ГУНП в Тернопільській області Василь Дідух.  
 
У поліції наголошують, що їхнє найперше завдання у таких випадах – припинити домашнє насильство, зібрати якісно матеріали на місці та направити їх до суду.
 
– Один із найдієвіших методів – коли правоохоронці виносять термінові заборонні приписи (залишити місце проживання, заборонити контактувати з потерпілою особою тощо). Таких цього року ми винесли понад 2 тисячі. Ще один спосіб – направлення осіб для проходження програм для кривдників. Це робить суд за результатами розгляду адмінматеріалів,  зазначив Василь Дідух.
 
Значну увагу під час акції «16 днів проти насильства» звертають на дітей, адже вони є найвразливішою категорією і потребують захисту з боку дорослих.
 
– Станом на 1 жовтня в області зафіксовано 226 фактів, коли діти постраждали від домашнього насильства. Зазвичай першими про це дізнаються у навчальних закладах, – наголошує керівник служби у справах дітей Тернопільської ОВА Ростислав Дрозд. – На Тернопільщині зафіксовано 378 фактів, де батьки ухиляються від виконання своїх обов’язків. У цих сім’ях проживають 669 дітей.  
 
До слова, щорічно з 25 листопада до 10 грудня в Україні відбувається Всесвітня акція «16 днів проти насильства». У цей період привертають увагу до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, захисту прав жінок тощо.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

03.05.2024 soroka
Напередодні Великодня Володимир Болєщук відвідав воїнів-азовців
У передвеликодні дні Володимир Болєщук, перший заступник голови Тернопільської обласної ради, спільно з директоркою Благодійного…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

VuwU5xVlQYg.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.