“Це наша культурна спадщина”: тернополянин малює пам’ятки архітектури міста

Опубліковано в Життя краю 12.09.2023

Тернополянин Захар Дябло малює пам’ятки архітектури Тернополя. Готові малюнки він перетворює на листівки.

Зараз Захар створив вже кілька десятків зображень з старовинними спорудами Тернополя.

Більше про свої роботи Захар Дябло розповів “Сороці”.

Хлопець розповідає, малювати любить з дитинства. Колись навчався в художній школі, а вже згодом йдучи в коледж обрав для себе фах дизайнера.

Історичні пам'ятки малювати почав роки близько трьох років тому.

– Мене завжди цікавила архітектура. Її вигляд приваблював і надихав постійно її малювати, – каже Захар Дябло. – Думаю що можна і треба замальовувати та фіксувати пам'ятки архітектури які є у нашому місті в тому вигляді, у якому вони дійшли до наших днів. Це наша культурна спадщина, її треба популяризувати і берегти. 

Храми, церкви, житлові будинки, які збереглися та ті, яких зараз на вулицях міста вже немає – все це тернополянин відтворює на папері. Щось з натури, а щось лише з фото.

Один малюнок займає в середньому 20 хвилин.

– Тривалість створення зображення залежить від складності архітектури та кількості деталей в ній. Зазвичай стараюся більше з натури малювати, бо це краще в художньому плані і приємніше, – розповідає Захар. – Знаходжу будівлю, гарний ракурс, витягую блокнот з ручкою і починаю. Спочатку промальовую контури чорним лайнером, після того розмальовую фломастерами.

Серед робіт художника є зображення пам’яток і з інших міст. Зокрема зі Львова, зроблені з натури, та з Івано-Франківська, Чорткова та Теребовлі – з фото.

Однак найчастіше Захар Дябло змальовує таки пам’ятки Тернополя.

 – В Тернополі є і було досить багато старих, красивих будівель. До того ж це рідне місто.  Деякі пам’ятки малюю кілька разів. Інколи відтворюю її з іншого ракурсу, а іноді – з іншого часу, беручи за основу старі фотографії, – говорить Захар Дябло.Найчастіше малював, напевно, Катедру. Це одна з найстаріших пам'яток, вона досить визначна в місті, має велику історію, багато старих фото та є центральним орієнтиром в місті.

Свої роботи хлопець публікує у соцмережах, де тернополяни підтримують та схвально відгукуються про його творчість.

Крім того, малюнки Захар Дябло перетворює на листівки.

– Створив серію листівок старих архітектурних пам'яток. Зображення я сфотографував і передав на друк, – каже митець.

Надалі художник планує створити серію малюнків з замками Тернопільщини.

– Поки до цього на жаль не доходять руки. Хочеться більше з натури малювати, а з замками доведеться більше працювати по фотографії. До того ж там є свої складнощі: деякі пам'ятки дуже відрізняються одна від одної – різні стилі, стан тощо. Тож в серії виглядатимуть дуже по-різному.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

01.05.2024 soroka
Волонтери «Української команди» відправили допомогу воїнам на Херсонський та Донецький напрямки
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відправив чергову допомогу на фронт. Медикаменти та побутові…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.