Лелеки на тубусі зі снарядів: тернопільська художниця перетворює гільзи на артоб’єкти

Опубліковано в Життя краю 18.08.2023

Тернопільська художниця Тетяна Васенда розписує контейнери, тубуси від снарядів та гільзи, перетворюючи їх на артобєкти. Готові роботи продають на аукціонах в Україні та за кордоном, а виручені кошти передають на придбання автівок, амуніції та інших потрібних для захисників України речей.

Завдяки роботам Тетяни Васенди вже вдалося виручити близько 70 тисяч гривень на потреби українських воїнів.

Як перетворює тубуси на артобєкти та що на них зображує Тетяна Васенда розповіла “Сороці”.

Жінка каже, стати художником – мета ще з дитинства, бо з ранніх літ любила малювати. Тож все своє життя і зараз працює за покликанням.

Перший артобєкт з’явився весною цього року, говорить, художниця. 

У березні тернопільська журналістка запропонувала Тетяні Васенді розписати гільзу для підрозділу її чоловіка.

– Взяла час, щоб народилася ідея, яка матиме глибокий посил. Це обов’язково мало бути щось позитивне. Надихнула мене учениця в Християнському Освітньому Центрі «Метаморфоза», де я є вчителем мистецтва. Її спонтанно підібраний образ і надихнув на ескіз до гільзи, який я назвала «Вікторія» – символ нашої перемоги і віри, – пригадує художниця. – Цю гільзу було передано в Швецію на аукціон, де її продали за 10 000 крон (16 000 гривень).

Мисткиня розповідає, що до прикладу, розпис одного тубуса разом з створенням та пропрацьовкою ескізу займає від трьох днів.

На сьогодні художниця створила вже чотири такі артобєкти. А вже незабаром будуть готові ще два контейнери.

– На тубусі (трофейному, який  залишили вороги і знешкодили вже наші воїни) зобразила бавовну. Думаю, немає змісту пояснювати, чому цей сюжет такий популярний. Робота вийшла надзвичайно цікавою, як казала наша волонтерка – «лакшері стиль», – розповідає Тетяна Васенда. – Одна волонтерка з Тернополя принесла гільзу з побажанням, щоб на ній були вишні. Хрущів, звісно, я добавила до вишень і вийшла композиція «Хрущі над вишнями гудуть». Зараз ця робота знаходиться за кордоном і надалі стане лотом аукціону. 

Остання робота “Лелеки” для мисткині стала найзворушливішою.

– Поєднання текстури чорнозему в нижній частині, об‘ємних, налитих сонцем колосків з позолотою, адже наша земля і хліб – наше золото, яке ми маємо захистити і зберегти. Лелеки завершили задум і зворушили серце до сліз, адже це дуже близький мені символ України, свободи та очікування, – розповідає художниця. – Будучи далеко від дому в повній невідомості та розпачі, лелеки мені нагадували про дім і радість очікування повернення туди. Думала про тих, кого так чекають з фронту, про тих кого вже немає. Про майбутнє і нове покоління, яке ще народиться! 

Художниця зазначає: кожна створена робота – ексклюзивна.

–Тут важлива кожна деталь: ідея, матеріал, підбір кольорів та композиції. Самій цікаво, яким буде кінцевий результат, адже більше орієнтуюся на внутрішнє відчуття. Це надихає мене щоразу. Адже тут в себе в майстерні творячи щось прекрасне, з того, що несло руйнування, розумієш, що твій творчий вклад без перебільшення врятує чиєсь життя, – говорить мисткиня. – Кожен артобєкт – щось більше ніж просто мистецтво. Це бажання з чогось потворного створити прекрасне. Надихнути тих, хто зневірився, втомився, розчарувався, тих, хто, на жаль, когось втратив та тих, хто чекає. 

Аукціони, на яких продають роботи художниці, проводять як в України, так і за кордоном. Здебільшого, вони проходять у онлайн-форматі.

–  Цілі збору коштів через аукціоні різні. Зокрема це і на турнікети, автомобілі тощо. Підключаються також художники з інших міст. Одногрупниця і подруга Тетяна Лиса з Хмельницького створила неймовірний тубус з піксельними трояндами. Завдяки її вкладу аукціон приніс 51 000 гривень на турнікети.

Тетяна Васенда каже, хоче принести трохи барв посеред шторму.

– Інколи це виглядає, як крапля в морі, але саме з таких крапель створюється цілий океан, – говорить художниця. – Моя мета – надихнути тих, хто в тилу, робити все, що в наших силах, адже воїни боронять наш край ціною власного життя. У кожного свої вміння, таланти та ідеї, тож усі ми можемо зробити свій вклад в перемогу. Наразі є 10 контейнерів в процесі роботи. Раді співпраці з художниками та запрошуємо до участі. 

Останні 11 контейнерів надали волонтери з Києва, сімя Марини та Валерія Полтавець. Саме на одному з них мисткиня відтворила лелек над колосками пшениці. Ця та інші роботи художниці стануть лотами наступного аукціону волонтерів мета якого зібрати 235 тисяч гривень та закрити збір на позашляховик для 1МР 1МБ в 47 ОМБР на запорізький напрямок.

Деталі збору додаємо нижче:

Прокоментувати:

СОЦІУМ

01.05.2024 soroka
Волонтери «Української команди» відправили допомогу воїнам на Херсонський та Донецький напрямки
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відправив чергову допомогу на фронт. Медикаменти та побутові…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3811.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.