У Тернополі відбулися громадські обговорення реставрації колишнього монастиря домініканців

Опубліковано в Життя краю 14.07.2023

У Креативному кластері Na пошті відбулися громадські слухання щодо реставрації колишнього монастиря домініканців.

На обговорення у галерею прийшли десятки небайдужих тернополян.

Під час зустрічі позицію щодо реставрації висловили краєзнавці, архітектори, історики та священники.

Краєзнавиця та засновник проєкту "Замки і храми України" Ірина Пустиннікова розповіла про схоже та відмінне між тернопільським та монастирями домініканців, що розташовані в інших містах.

За її словами зараз захід України втрачає архітектурні пам’ятки і однією з таких може стати домініканський костел.

 – У Тернополі є всі топографічні матеріали та архітектурні плани, тож придумувати "від себе" не потрібно. Місто дуже постраждало у Другій світовій війні і зараз  його хочуть позбавити однієї з головних пам’яток, – говорить Ірина Пустиннікова. Багато інших храмів теж добудували поверхи. Тернопіль у цьому плані не єдине місто, адже є також приклад Кам’янця і Мурафи, де при реставрації вчинили  аналогічно. Однак вважаю цей крок помилковим. Ніхто не несе за це відповідальності, а ми просто втрачаємо нашу спадщину.

Міський голова Бережан, митець та архітектор з досвідом проєктів у Відні Ростислав Бортник під час зустрічі навів приклади успішної реставрації та модернізації архітектурних пам'яток у європейських містах.

– Реставрувати і добудовувати можна, але не в таких масштабах. В західному світі трохи легше ставлення до пам'яток, ніж в Україні. В Європі багато прикладів реставрації з сучасною інтерпретацією, однак зазвичай все роблять мінімалістично, в бік спрощення, – каже Ростислав Бортник. В середу я був на місці та бачив будівлю. Потреба у реставрації є,  однак добудову ще одного поверху вважаю зайвою.

Краєзнавець, музейник, історик та археолог Олег Гаврилюк розповів присутнім історичну довідку про Домініканський костел. За його словами, хто є автором монастиря невідомо, однак його зводити почали раніше, ніж Архикатедральний собор.

Він також зазначив, що костел та монастир розташовані у історичному центрі міста. Тож перед початком реставрації  мають провести археологічне дослідження території.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

02.05.2024 Катерина Шаблій
Олександр Кацуба: Підтримувати українського виробника зараз — здоровий глузд.
Пріоритетом державної політики щодо забезпечення Збройних сил має бути максимальне завантаження українського бізнесу військовим замовленням.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

VuwU5xVlQYg.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.