Історії, які надихають: у Тернополі презентували виставку "Портрети Маріуполя"

Опубліковано в Життя краю 29.06.2023

У креативному кластері Na пошті презентували виставку проєкту “Портрети Маріуполя: історії, які надихають”.

Експозиція складається з фото 27 переселенців та переселенок з Маріуполя.

Кожна світлина містить цитати героїв та qr-code перейшовши за яким гості заходу могли прочитати історію переселенця.

Проєкт реалізовано громадською організацією “Простір Марії” за підтримки міжнародного фонду “Відродження”.

Координаторка “Портретів Маріуполя” Алевтина Швецова розповідає, ідея проєкту зародилася навесні 2022 року, коли люди масово виїжджали з облоги Маріуполя. 

  Коли ми виїхали, то відчували потребу розповідати про трагедію нашого міста всьому світу, але водночас розуміли, що є ще чимало свідків. Вони теж можуть поділитися історіями життя в окупації або виїзду з Маріуполя. Тож спочатку наш проєкт був спрямований саме на це. Але вже в процесі створення ми почали розуміти, що живучи в іншому місті тривалий час маріупольці проходять період адаптації. Можливо, в їхньому житті з’явилися нові друзі, захоплення, – каже Алевтина Швецова. – Нам дуже хотілося змотивувати переселенців не тільки з Маріуполя, а й з інших міст. Поділитися історіями життя людей у нових громадах. Тож зараз наш проєкт про інтеграцію, адаптацію, мотивацію і віру в перемогу.

Тернопіль – третє місто, де презентували виставку. Раніше експозицію також представили у Києві та Львові. 

Саме з цих міст надійшла найбільша кількість заявок від маріупольців, які були готові долучитися до створення проєкту та розповісти свої історії. 

– У Тернополі мешкають четверо героїв нашого проєкту. Ганна Осіна зараз працює адміністраторкою в центрі підтримки переселенців “ЯМаріуполь”. Олена Верескун освітянка і змогла релокувати Маріупольський електромеханічний технікум, який зараз працює на базі коледжу Тернопільського технічного університету, – розповідає Алевтина Швецова. – Родина митців з Маріуполя Войцеховських. Вікторія разом з сином створює мультфільм про війну, а її чоловік волонтерить. Світлана Шкурко – шеф-кухар. Раніше їздила на всеукраїнські кулінарні конкурси, а сьогодні працює кухарем в одному з закладів Тернополя. 

В рамках проєкту для гостей заходу провели також показ документального фільму “Портрети Маріуполя”.

Переглянути фотовиставку можна до 11-го липня у креативному кластері Na пошті.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.