У Києві регіональних журналістів навчали, як впроваджувати якісні зміни в громадах (фото)

Опубліковано в Життя краю 24.04.2023

Журналісти регіональних засобів масової інформації з десяти областей України пройшли навчання у Школі ефективних медіа.

Навчання організував Український кризовий медіа-центр у межах діяльності Програми USAID DOBRE.

Учасникам розповіли, як доносити інформацію про реформу децентралізації, допомагати впроваджувати якісні зміни та відновлювати громади, а також навчили писати тексти у форматі журналістики рішень.

У четвер, 20 квітня, регіональні журналісти відвідали Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Заступниця міністра Олександра Азархіна розповіла представникам ЗМІ про те, які виклики постали перед міністерством з початком повномасштабної війни. Окрім цього, вона пояснила, яким чином відновлюватимуть майно українців, яке було знищене чи пошкоджене внаслідок агресії російської федерації. У відомстві також дали відповіді на запитання журналістів щодо проблем, які виникли у їхніх областях.

В Українському кризовому медіа центрі журналістка та випускова редакторка першого українського медіа рішень «Рубрика» Марія Смик поділилася з представниками регіональних медіа своїм досвідом написання текстів у форматі журналістики рішень. На кількагодинному тренінгу вона навчила учасників Школи ефективних медіа писати історії, які змінюють; цікаво говорити про, на перший погляд, нудні речі; шукати великі історії у маленьких громадах; працювати із травмованими людьми.

– У мене свого часу була проблема із пошуком тем. Колега завжди казала, що тем не мають тільки погані журналісти. Мене це боліло. Та згодом я зрозуміла, що це – питання часу. Важливо, як ви облаштуєте довкола себе інформаційну бульбашку і як часто будете впускати туди нових людей. Якщо ми говоримо про децентралізацію, то це дуже класне джерело для того, щоб шукати теми. Цікавтеся новими ініціативами у ваших громадах. На перший погляд, якісь теми можуть здаватися вам досить банальними, тоді копніть глибше, щоб з’явилися цікаві деталі – зазначила Марія Смик.

У п’ятницю, 21 квітня, журналісти зустрілися із керівником Програми USAID DOBRE Брайяном Кемплом та його заступником Максимом Бурдавіциним. Представники медіа детальніше дізналися про діяльність програми з початку повномасштабного вторгнення, а також про плани на 2023-2025 роки.

Брайан Кемпл наголосив на тому, що децентралізація в Україні – на правильному шляху. За його словами, ця реформа допомагає відійти від радянського минулого та змінювати на краще життя навіть у найвіддаленіших куточках України.

Максим Бурдавіцин розповів, як змінилася діяльність Програми USAID DOBRE за останній рік.

– До війни ми фокусувалися саме на тому, щоб допомогти громадам розвиватися. На жаль, існує така думка, що приходить міжнародний партнер і він нам «зробить щастя». Це не так! Усе залежить від громади, ми не можемо працювати за неї. Розвиток громад – це справа і місцевої влади, і громадського сектора, і бізнесу. Але ми можемо допомогти у певних речах, навчити, показати міжнародний досвід, – підкреслив Максим Бурдавіцин.  

Він також наголосив на тому, що від початку повномасштабного вторгнення Програма USAID DOBRE не припинила своєї діяльності в Україні навіть на один день.

– У перші дні війни ми шукали зв’язки та налагоджували доставку волонтерської допомоги від громад заходу – громадам сходу та півдня, де йшли бойові дії. Утворилася певна «родина DOBRE». Вона дуже добре спрацювала на початку повномасштабного вторгнення. Пізніше ця робота стала більш системною, ми також почали допомагати з розміщенням ВПО. Коли вже донором було ухвалено рішення про продовження роботи і надання додаткового фінансування, наша команда перебудувала робочий план на наступних три роки, – розповів Максим Бурдавіцин.

У пріоритеті USAID DOBRE на найближчих рік – допомога громадам, які найбільше постраждали від військової агресії з боку рф.  

– Попри зміну пріоритетів в роботі, ми не полишаємо наш комплексний підхід щодо розвитку громад. Наразі плануємо відновлення. У регіонах, де це можливо, такі процеси вже запущено. Звісно, поки рано говорити про розвиток громад, які нещодавно звільненні від окупантів. У першу чергу, там необхідно подолати наслідки війни, зауважив заступник керівника Програми USAID DOBRE.

Завершилося дводенне навчання у Школі ефективних медіа зустріччю регіональних журналістів з народним депутатом України, головою підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету ВРУ Віталієм Безгіним. Він розповів, яких законодавчих змін наразі потребує місцеве самоврядування, а також відповів на багато питань щодо діяльності органів місцевого самоврядування, майбутніх виборів, викликів та перспектив у громадах.

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

03.05.2024 soroka
Напередодні Великодня Володимир Болєщук відвідав воїнів-азовців
У передвеликодні дні Володимир Болєщук, перший заступник голови Тернопільської обласної ради, спільно з директоркою Благодійного…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.