Художниця з Кременця перетворює ящики з-під патронів на мистецькі шедеври (фото)

Опубліковано в Життя краю 02.03.2023

Кременецька художниця Світлана Ткачук розписує ящики з-під патронів для АК-47 квітковими та патріотичними орнаментами.

Їх розігрують на аукціоні, а виручені кошти передають для потреб Збройних Сил України.

Про ідею та творчість у воєнні часи Світлана Ткачук розповіла «Сороці».

– Цей аукціон – ідея Ольги Яловської – моєї доброї знайомої. Вона зателефонувала до мене і розповіла, що хлопці залишили їй дерев’яний ящик, в якому зберігали патрони. Разом ми вирішили, що можемо перетворити його на корисну і красиву річ, – зазначила Світлана Ткачук. – Якось я вже продавала свої картини для потреб ЗСУ. Одного разу допомагала зібрати кошти для бригади, у якій служить брат моєї подруги. Окрім цього, самостійно продавала свої роботи, а за виручені кошти купила медичні препарати для воїнів.

Художниця розповіла, що ідея перетворити ящики на горщики для квітів з’явилася не одразу.

– Я забрала ящик додому і розмірковувала, що ж можна з нього зробити. Згодом з’явилася ідея розписати квітковими орнаментами. Частину робіт вже завершила. Зараз працюю над кришкою ящика – зображу там ікону Покрови, яка тримає синьо-жовтий браслет. Ці браслети зараз часто плетуть діти. В ящику я знайшла одну таку прикрасу, тож вирішила, що буде дуже символічно її намалювати, поділилася Світлана Ткачук.

Кременчанка наголошує, на ящиках вирішила зобразити квіти, аби відволікти від страшних новин.

– Я подумала, що ми кожного дня бачимо багато страшних речей у новинах, соцмережах, довкола. Саме тому вирішила намалювати квіти – початок весни, відродження, поділилася художниця.

Світлана Ткачук каже, від початку повномасштабного вторгнення окупантів в Україну її творчість кардинально змінилася.

– Перші місяці я взагалі не могла працювати. Через це постійно злилася на себе. Потім почала спілкуватися з колегами з інших міст. Вони розповіли, що така ситуація у всіх художників. У квітні минулого року я почала займатися арт-терапією з дітьми та дорослими, які були змушені переїхати до Кременця через війну. Ми малювали, вивчали українське мистецтво. З часом я знову увійшла в це русло і почала творити, розповіла мисткиня.

Світлана наголошує, під час війни колористика її робіт суттєво змінилася.

– У моїх роботах все частіше можна помітити етномотиви, яких раніше не було. Посеред квітів – дерево життя… Багато елементів вишиванки, популярні українські розписи… каже кременчанка.

Розмальовані ящики художниці можна використовувати як підставку для квітів, контейнер для гіацинтів чи тюльпанів, коробку для рукоділля тощо. Роботи розписані олійними фарбами. Можуть стати окрасою підвіконня чи балкона.

Долучитися до аукціону можна за посиланням. 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

22.04.2024 soroka
Не лише за бюджетні кошти: Надал особисто від себе передає допомогу на фронт
На днях мер Тернополя Сергій Надал передав бійцям 16-го окремого батальйону генератор та старлінк з…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.