Фільм про те, як війну бачить і переживає жінка – показують у Тернополі

Опубліковано в Життя краю 26.01.2017

У Тернополі перед початком прокату стрічки «Жива» у Палаці кіно відбулася прес-конференція з режисером фільму Тарасом Химичем, виконавчим продюсером фільму Олесею Галкановою, а також акторами й членами знімальної групи.

Незалежний художній фільм «Жива» є повнометражним дебютом модного кліпмейкера, досконалого документаліста, який оживив історію Карпатської України, сталінську окупацію Західної України, розповів правдиву історію Першої дивізії зброї «Галичина». Стрічка, заснована на реальних подіях, розкриває невідомі сторінки з життя української зв`язкової УПА Анни Попович.

Демонструватимуть стрічку у Тернополі в рамках проекту «Кінохвиля», який покликаний об’єднати авторів, творців сучасного українського кіно та налагодити результативний діалог.

У рамках «Кінохвилі» ми маємо багато проектів, маємо плани з головою Спілки кінематографістів у лютому провести у нас семінар для західної України і ще кількох областей зі створення фільмкомісій – це механізм, що дозволяє зібрати фінансування на зйомки фільму. Працюємо над створенням бази даних локацій Тернопільської області для можливих зйомок і ведемо переговори з декількома знімальними групами та продюсерами про зйомки фільму в Тернопільській області. Закінчено зйомки короткометражного фільму «Спрага неба», сподіваємося, що уже в лютому ми його побачимо, - розповідає заступник міського голови Леонід Бицюра.

Фільм «Жива», як і говорить сама його назва – живий, тобто про людину, про те, що ближче до нас, про людське. Це історична драма, але вона дещо по-іншому презентує той період історії, з точки зору простої людини, жінки. Фільм дещо незвично показує той період часу, це невідома історія, але показана, знову наголошую, з точки зору звичайної людини, яка виживає, яка переживає, яка кохає і яка в результаті робить якийсь висновок, чому так з нею сталося, - говорить режисер фільму Тарас Химич.

 То моя така доля, напевно, карма, що мені не всі позитивні ролі дістаються і в цьому фільмі так само, але вже з багажем досвіду війни на Сході я, можливо, і не грав, а передавав те, що я бачив на Донбасі, - розповідає виконавець ролі енкаведиста, боєць батальйону «Айдар» Володимир Правосудов.

Поділився режисер стрічки і розповіддю про виникнення сюжету, зокрема про те, як познайомилися з самою Анною Попович, яка відкрила свою історію. Тарас Химич зауважує, що вже тоді з’явилася ідея і розуміння, що це має бути не документальний, а художній фільм. Окрім того, сама героїня висловила бажання, аби стрічка стала емоційною, а не фактично-історичною. Через брак коштів над стрічкою працювали з перервами три роки. Через те, що спонсорами найчастіше виступали друзі і знайомі, фінансування збиралося малими частинами і тривалий час, але на думку Тараса Химича, саме так і має творитися справжнє незалежне кіно.

Із 26 січня по 9 лютого у «Палаці Кіно» триватиме прокат фільму. Сеанси о 17.00 та 19.00. Вартість квитка - 40 грн, для учнів - 25 грн.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.