Тернопільська бібліотека зібрала понад сотню книг для воїнів, яких лікують у медичних закладах області

Опубліковано в Життя краю 22.06.2022

У Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці триває благодійна акція «Книжка — джерело води живої!».

Її метою є збір якісних україномовних книг для військових, котрі перебувають на лікуванні і реабілітації у медичних закладах області.

Акцію було організовано спільно з командою кризових психологів та психотерапевтів.

Волонтер та психотерапевт Олег Гуковський каже, ініціатива розпочалася співпрацею з проєктом «Військо читає» ГО «Реформація», які надали книги для воїнів. Згодом виникла ідея проведення акції спільно з бібліотекою.

– Як психотерапевт я вважаю, що в психологічному зціленні важливу роль відіграє самозцілення. Тобто, коли люди використовують різні форми ресурсів, щоб давати собі раду. Одним з них який, як на мене, завжди працює є інтелектуальний ресурс – книга, – говорить Олег Гуковський. – Я подумав, що класно, коли громада може брати участь в цьому зціленні. Хоч ми і знаходимось далеко від бойових дій але ми відчуваємо свою причетність. Тож в цілому для громади теж важливо бути корисною. Особливо коли є можливість допомогти в той спосіб, який практично не вимагає додаткових фінансових вкладень.

У Тернопільській обласній науковій бібліотеці акція розпочалася 2-го червня.

Тут для воїнів зібрали та передали вже більше ста книг.

Завідувачка відділення міського абонементу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки Віра Горошок каже, до збору активно долучаться як бібліотекарі й читачі книгозбірні, так і громада міста.

– Люди не є байдужими і це, звичайно, дуже тішить. Деякі відвідувачі, коли приходять в бібліотеку та дізнаються про акцію, кажуть: «Шкода, що я не знала», а тоді йдуть в книгарню і через годину повертаються з книжками. Так, викладач одного місцевих вишів спеціально для захисників купив на розпродажі 5 книг і ми йому за це щиро вдячні, – говорить Віра Горошок. – Нам приносять насправді багато гарних книжок не тільки художніх, а й галузевих. Це мотиваційна література, історична, книги духовної тематики.

Долучилися до збору й місцеві автори автори, які передали для воїнів власні книги.

Принести можна й книжку з домашньої бібліотеки, однак до видань, які передають військовим, є й певні вимоги, каже Віра Горошок. Найголовніші це належний стан книжки та мова видання – навіть зарубіжні книги мають обов’язково бути перекладені українською.

Олег Гуковський додає, що акцент зараз роблять на певному типі літератури.

 – Це сучасна українська література, військова, історична та книги, написані військовими або ветеранами. Для воїнів це безперервний професійний розвиток, – каже психотерапевт. – Для багатьох військових, які лікуються, важким переживанням є те, що вони тут. Навіть якщо поранені, вони мають воювати, а вони тут, в тилу. Тож для них військова література – це підтримання зв’язку з своїми побратимами, навчання. Важливо для сучасного війська підвищувати якість кожного солдата, його боєздатність. Література військової тематики, де закладено якісь професійні речі, допомагає просто вчитися. Це можливість для них ефективно використовувати час за межами своїх підрозділів.

Окрім книг, приносити для військових можна також і настільні ігри. Зокрема вже передали шашки та нарди.

Усі охочі можуть долучитися до благодійної акції та принести книги або настільні ігри для захисників у Тернопільську обласну універсальну наукову бібліотеку, що за адресою: бульвар Тараса Шевченка,15.  

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.