«Авто складали з ниточок»: тернополянка представить Україну на найпрестижнішому змаганні ретро-автівок

Опубліковано в Життя краю 28.01.2022

Уродженка Тернополя Ольга Данченко разом з своєю командою стали одним з семи екіпажів, які представлять Україну на Rallye Monte-Carlo Classique-2022.

Про дорогу на автоперегони, підготовку та очікування від змагань жінка розповіла «Сороці».

Ольга каже, разом з сім’єю ретро-автівками цікавляться вже багато років, тому й придбали ЗАЗ 965, з яким зараз вирушили у Монако.

– У нас є свій тюнінгований «горбатий запорожець». Він багато років поспіль перемагав у змаганнях з автозвуку та автотюнінгу. Але все ж хотілося мати справу і з оригінальними ретро автомобілями. ЗАЗ 965 очолює список ветеранів українського автопрому,  тому ми обрали це авто, – пригадує власниця авто.

Ольга Данченко говорить, що запрошення на найпрестижнішому змаганні ретро-автомобілів отримала в якості винятку.

– До цих перегонів допускають автомобілі, випущені до 1956 року. Тож нас раніше ніколи не кваліфікували на ці перегони. У 2021-му році ми відсвяткували 60-ти річчя нашого «горбатого» і вирішили ризикнути. Написали офіційне звернення до Принца Монако – організатора «Rallye Monte-Carlo Classique» та подали заявку на змагання. Згодом, в якості винятку, отримали позитивну відповідь. Звичайно, ми почали готуватися. Втратити таку можливість означало б відмовитися від мрії. Цього ми не могли собі дозволити, – каже авто любителька.

До перегонів команда готувалася трохи більше року.

– Авто ми складали практично «з ниточок». У нас був донор  – «ЗАЗ 965», 1961 року випуску. Саме його ми взяли за основу. А далі – клопітка робота команди: довгі пошуки оригінальних запчастин, тест-драйви. За 2 дні до виїзду у нас ще не було гальм. Автівка старенька, тож те, що сьогодні працює, завтра вже могло здатися. Але ми справилися. За 2 години до виїзду урочисто клеїли спонсорські лого на кузов і пакували валізи.

Зараз команда Ольги Данченко вже прямує на старт змагань – у Валанс.

– Екіпаж у нас збірний. Нашим штурманом є Ігор Левченко з Донецька. Без нього ми б точно не впоралися. Він – людина з золотими руками. Взяв на себе не лише обігрів салону, який є дуже важливим елементом автівки, але й всю електричну частину автомобіля. Пілот екіпажу – Павло Данченко. На ньому вся організаційна частина. Давній товариш, киянин Микола Савченко забезпечує комфортне та вчасне транспортування. Він – водій з багаторічним стажем та всіма водійськими категоріями. Пересуватися Європою, по-перше, з лафетом, по-друге автомобілем, якому 61 рік – непросте завдання, повірте, зазначає жінка. – Зараз разом з нами до старту рухається ще один український екіпаж під керівництвом відомого автогонщика Сергія Малика. Обидві команди гарно поладнали: разом вирішувати всі питання, що виникали дорогою, значно простіше. І, звісно, так веселіше. 

Автолюбителька каже, зараз головне завдання – прибути з автівкою на місце старту. Далі боротимуться за перше місце.

Як і всі спортсмени, як кожен екіпаж, ми, звичайно, прагнемо перемоги. Але потрібно розуміти, що нашій автівці 61 рік. Крім того, ми новачки в цій справі, а спорт – це, переважно, гра в довгу. Тому, ми їдемо в розвідку, говорить Ольга. – Наше перше завдання – доставити автівку на старт перегонів. Пілот, штурман і вся команда у повній бойовій готовності. Наступний крок – здобути перемогу та фінішувати в Монако. Крім того, український 408 екіпаж щиро вдячний партнерам, спонсорам та всім, хто підтримує нас.

Зараз екіпаж перебуває у Німеччині та вирушає до міста Фрайбург. Завтра команда буде вже у Валансі, де реєструватимуть учасників. У цьому ж місті стартують Раллі. Фініш – 2-го лютого у Монако.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3777.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.