«Абсолютно не сприймають рекомендації», – тернопільський епідеміолог про причини росту захворюваності

Опубліковано в Життя краю 20.01.2022

Вчора у Тернопільській області зафіксували найбільшу кількість хворих за період спостереження – 1144 випадки.

Про це повідомив заступник генерального директора з досліджень біологічних факторів, лікар епідеміолог ДУ "Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України" Володимир Паничев.

Він зазначив, що темпи приросту захворюваності дуже високі.

– За добу, що минула, вони складають 117% . Зараз хворіють 4988 особи. На жаль, за  вчора померло 6 осіб. Всі вони – віком старше 69 років, нещеплені, – говорить Володимир Паничев. – Ми можемо вичерпати людський ресурс в таких важливих сферах як охорона здоров’я і освіта. Темпи приросту захворюваності серед цих категорій ще вищі, ніж ті показники, які є назагал.

На Тернопільщині також зафіксували зростання всіх коефіцієнтів, за якими оцінюється ситуація в області.

– Зокрема, ми переступили 20-ти відсотковий бар’єр коефіцієнту виявлення. Це вже рівень помаранчевої зони. Чи віднесе нас Кабінет Міністрів до помаранчевої зони, ми не знаємо. Перевищено поки тільки один з критеріїв. Думаю, що рішення назагал в державі буде прийматися, враховуючи ситуацію на багатьох територіях, – каже Володимир Паничев.

Епідеміолог зазначив, що причин росту захворюваності є декілька.

– В широкому розповсюдженні «Омікрону» є декілька складових. Перша з них природного характеру. Цей штам отримує широке розповсюдження через ті генетичні зміни, які в ньому відбулися. Другою складовою є наша поведінка в період новорічних свят та зараз. Люди, на жаль, абсолютно не сприймають рекомендації від МОЗу та фахівців. Це підтверджує той факт, що в нас низький відсоток людей, які отримали бустерну дозу, – пояснює Володимир Паничев. – Наступна складова суб’єктивна і залежить від людей. Це небажання дотримуватися рекомендацій щодо власної поведінки в умовах широкого розповсюдження ковіду. Зокрема, в громадському транспорті, закладах торгівлі тощо.

Лікар додав, що єдиним радикальним заходом покращення ситуації є вакцинація.

– Ризик захворіти у нещеплених майже в 6 разів вищий, померти – 25,9 рази. Це означає, що вакцина володіє як епідеміологічною, так і клінічною ефективністю, – говорить Володимир Паничев. – В ситуації широкого розповсюдження COVID-19 потрібно оцінювати ситуацію не за власним рівнем захворюваності, а рівень смертності, летальності, доступності медичної допомоги та госпіталізації. Ми маємо все це врахувати і вчинити певні дії як на індивідуальному, так і на організаційному рівні.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3688.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.