Версія для друку

На Тернопільщині виявили "Омікрон": що відомо про перших інфікованих

Опубліковано в Життя краю 12.01.2022

На території Тернопільської області зареєстровано перші випадки зараження штамом «Омікрон».

 Про це повідомила генеральний директор ДУ "Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України" Оксана Чайчук.

– У вихідні наша лабораторія зробила дослідження на новій тест-системі, закупленій  для діагностики штаму «Омікрон», його циркуляції на території області. Було підтверджено 26 випадків захворюваності саме цим штамом. Опісля, 10-го січня матеріал було відправлено до Референс-лабораторії Центру громадського здоров'я, що у Києві. Вчора ми отримали підтвердження достовірності наших досліджень, – говорить Оксана Чайчук.

Директорка обласного центру контролю хвороб розповіла, що серед хворих є  і діти.

– З числа 26 осіб, в яких виявили «Омікрон» лише 4 знаходилися на стаціонарному лікуванні. Це двоє діток віком 3 місяці і 1 рік та їхні матері, – говорить Оксана Чайчук. –  Епідрозслідування встановило, що 3 особи повернулися з-закордону, а саме з США, Польщі та Іспанії. Ще двоє інфікованих перебували в контакті з хворим з Пуерто-Ріко. Також серед хворих є 9 осіб щеплених від COVID-19. З них повний вакцинальний статус мають восьмеро і 1 особа має лише перше щеплення.

Розповсюдився штам по більшості Тернопільщини.

– Практично всі території задіяні. Виявлено випадки, як у Тернополі, так і в колишніх Тернопільському, Теребовлянському, Борщівському, Гусятинському, Бережанському, Бучацькому, Підволочиському, Заліщицькому та Чортківському районах, – каже Оксана Чайчук.

Вже найближчими тижнями епідеміологи прогнозують збільшення кількості хворих на COVID-19 серед жителів області.

– «Омікрон» має більш згладжену симптоматику але високу контагіозність. Тому заразність буде досить високою, – каже Оксана Чайчук. – Закликаємо жителів області не нехтувати рекомендаціями, які надають медики. Потрібно дотримуватися маскового режиму, дистанції та старатися менше часу проводити в місцях великого скупчення людей. І, звичайно, вакцинація є єдиним методом, який може запобігти важкому перебігу та летальності.