Версія для друку

«Молоді люди, які ігнорують карантинні норми, є "промоутерами" інфекції», – тернопільський епідеміолог

Опубліковано в Життя краю 11.01.2022

Рівень захворюваності на Covid-19 в області продовжує зростати.

Про це повідомив заступник генерального директора з досліджень біологічних факторів лікар епідеміолог ДУ "Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України " Володимир Паничев.

– Ми продовжуємо залишатися в стані епідемії низької інтенсивності. Однак ситуація, на жаль, вже другий день поспіль погіршується: спостерігаємо зростання кількості зареєстрованих випадків за добу та летальних випадків. Помирають переважно люди старшого віку. Тому наполягаємо на тому, що ці люди в обов’язковому порядку мають щепитися, – каже Володимир Паничев.

Серед причин росту захворюваності епідеміолог виокремив масове ігнорування карантинних норм та повернення великої кількості людей з інших країн.

– Нещодавно у нас був період, який сприяв зниженню захворюваності але, поява «Омікрону», інтенсивне спілкування людей під час новорічно-різдвяних свят, приїзд значної кількості людей з-закордону  та недостатня увага до карантинних заходів, мають наслідком погіршення епідситуації. Боюся, що з 20-х чисел ми фіксуватимемо серйозне наростання рівня захворюваності. На це, безперечно, вплине початок навчання у школах та ВНЗ, – додає Володимир Паничев.

Епідеміолог звернувся до молоді з проханням не нехтувати карантинними обмеженнями.

– На жаль, зараз констатуємо масове нехтування нормами поведінки в умовах епідемії. Перебування без засобів захисту, зокрема масок, в громадському транспорті та закладах дозвілля починає ставати нормою і це неприпустимо. Тому звертаюся до керівників установ та закладів, на яких покладено обов’язок дотримуватися протиепідемічних заходів, звернути на це увагу і терміново, – говорить Володимир Паничев. – Крім того, я закликаю молодь, які зазвичай є порушниками таких вимог, дотримуватися їх. Проблема в тому, що люди певного віку і з патологіями є надзвичайно чутливі до цієї інфекції. Якщо молодь в більшості випадків переносить це в легкій або середній формі важкості, то для жителів області старшого віку ця небезпека є серйозною. Тому молоді люди зараз є промоутерами інфекції, в силу того, що вони є поширювачами коронавірусу серед вразливих категорій населення.