Версія для друку

«Попри високий рівень захворюваності, тяжкість перебігу буде легшою»,  – тернопільський епідеміолог про «Омікрон»

Опубліковано в Життя краю 04.01.2022

За попередні 4 дні на Тернопільщині від коронавірусу померло 18 людей. Одна особа була повністю вакцинованою.

Про це розповів генеральний директор з досліджень біологічних факторів, лікар епідеміолог ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» Володимир Паничев.

До кінця 2021 року та в перші дні нового року ситуація з коронавірусом була такою, як ми прогнозували. Останній тиждень року, що минув, приніс нам зниження захворюваності майже на 39 %. Загальна кількість людей, які хворіли останніми днями, є невисокою. Але, на жаль, залишилися проблема, про яку ми неодноразово говорили. Це – рівень смертності. Усього за 4 дні померло 18 осіб. Середньоденна смертність – більше чотирьох випадків. Помирають люди старших вікових категорій, люди нещеплені та люди з супутніми патологіями. Із 18 осіб, які померли, одна людина була повністю вакцинована. Ризики смерті нещеплених людей в Україні, за оцінками МОЗУ, у дев’ять разів перевищують ризики смерті вакцинованих людей, зазначив Володимир Паничев.

Епідеміолог зауважив, що  найближчі два тижні погіршення ситуації не буде.

– Ми не очікуємо серйозного погіршення ситуації. Звісно, будуть статистичні коливання показників захворюваності та смертності. Думаю, що по завершенні другої декади ми все-таки будемо мати підйом захворюваності. Очевидно, що він буде викликаний більш широким розповсюдженням «Омікрону». Досвід іноземних країн свідчить, що попри високий рівень захворюваності, тяжкість перебігу буде легшою. Це вселяє надію, що потреба в госпіталізації буде меншою, – розповів Володимир Паничев.