Тернополянам розповіли, як підготувати дитину до школи без стресу для малечі

Опубліковано в Життя краю 26.08.2021

Вже за тиждень розпочнеться новий навчальний рік. Школярі знову повернуться за парти, а першачки вперше зайдуть до класів, щоб розпочати власний шлях до знань.

Але як підготувати дитину до першого класу та чи потрібно батькам щось для цього робити взагалі?

Про це «Сорока» запитала у тернопільської психологині Олени Галай.

– Підготовка дитини до школи – дуже важливий період, якому потрібно приділити час. Учні потребують максимальної підтримки батьків на початку навчання.  Це стосується як виконання домашнього навчання, так і просто обговорення вражень від шкільних буднів, – наголошує Олена Галай. – Якщо батьки на роботі, то з дитиною може займатися бабуся або ще хтось, хто буде допомагати першокласнику у підготовці. Адже на початку навчання в школі це те, що потрібно –  включення в процес навчання і віра в дитину та її можливості.

Перехід від дитсадка до шкільної парти для малечі може бути важким та стресовим, або ж навпаки – легким, цікавим. Частково це залежить й від педагога, каже психологиня.

– Роль першої вчительки описана багатьма психологами. В житті дитини вона стає надважливою персоною. Думка викладача стає вагомішою, аніж думка батьків, це потрібно врахувати. Важливо знайти того вчителя, який допоможе дитині максимально легко адаптуватися, – говорить фахівчиня.

Полегшити хвилювання допоможе й відвідування недільної школи.

– Недільна школа – це можливість встановлення емоційного контакту з першою вчителькою. Дитина матиме можливість познайомитися з однокласниками та педагогом. Не буде вже такого страху і стресу перед першим класом. Можливо, не повністю але цей стресогенний фактор зменшується, розповіла Олена Галай.

Завдання першого класу – навчити дитину вчитися та зосереджуватися на завданнях, які стоять перед нею.

– Перше, що можуть зробити батьки, щоб допомогти першокласнику, – комунікувати з першою вчителькою, бо чим більше взаємодії з педагогом, тим кращим буде її вплив на вашу дитину. Батькам головне не залишатися байдужими і розуміти, наскільки важливий перший клас у подальшому навчанні дитини. Адже саме в цей період закладається база власної самооцінки і частково мотивації до подальшого навчання загалом, – пояснює Олена Галай.

Важливу роль відіграє й місце, відведене для виконання домашньої роботи.

– Головне завдання батьків – навчити самодисципліни і самоорганізації. Дуже важливо організувати простір, в якому дитина буде вчитися: стіл має бути чистим, без іграшок або кольорових предметів, які відволікатимуть малечу. Лише підручник, зошит, буквар. Це допомагатиме вчитися концентрувати увагу, – каже психологиня. – Рекомендовано на власному прикладі показувати малечі, наскільки важливо зосереджуватися на завданні. Наприклад, показати, що буде, якщо не закінчити приготування вечері. Тобто, якщо відволікатися на мультики та ігри, не буде готового результату, а сім’я залишиться без їжі.

Психологиня додає, що не варто очікувати від першачків відмінних результатів з перших днів навчання.

– В дорослих є ілюзія, що діти одразу будуть готові до навчання або стануть відмінниками, однак батькам потрібно набратися терпіння. Хороші результати та успіхи в навчанні  – це те, що не виникатиме від самого початку, – зазначає Олена Галай. – Дуже важливо фіксувати дитину на подальших успіхах, а помилки розглядати як зони розвитку чи те, що вона ще може в собі вдосконалити.

Головна світлина з мережі інтернет

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3777.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.