Чотири мішки вапна висипали у Тернопільський став (фото, відео)

Опубліковано в Життя краю 20.08.2021

Сьогодні, 20-го серпня, поблизу острівка Чайка у Тернопільський став засипали 4 мішки гранульованого вапняку.

Такий крок допоможе запобігти цвітінню води та сприяти розвитку екосистеми водойми.

Для проведення процедури обрали внутрішнє озерце біля Чайки, оскільки вода в ньому цьогоріч знову зацвіла. 

Про це повідомив начальник управління житлово-комунального господарства екології та благоустрою Олег Соколовський.

– На доручення міського голови було розроблено заходи щодо спасіння нашого ставу.  Адже ми побачили погіршення його екологічного стану – досить часте цвітіння і різкий запах, – каже Олег Соколовський. – Хочу зазначити, що якимось одним методом водойму не врятувати. Заходів має бути декілька. Відповідно, ми брали  заміри води та з’ясували, що вона зараз окислена настільки сильно,  що риба та усі рослини почуваються некомфортно. Тож зараз треба суттєво знизити окисленість води, щоб дати можливість екосистемі розвиватися.

Здійснили вапнування представники одного з тернопільських кар'єрів за власний кошт.

– Тернопільський кар’єр з відчуття громадської відповідальності хоче надати дружню допомогу нашому рідному місту. Зараз ми розвиваємо проєкт очищення та оздоровлення водойм. Гранульований вапняк і вапнякове борошно використовують для очищення водойм залежно від рівня їхньої кислотності, а також при цьому досягається комплексний позитивний ефект для води та природної для флори і фауни, повідомила представник Тернопільського кар’єру Надія Дударева. – Перед проведенням сьогоднішньої процедури нами здійснено дослідження складу води. Був наданий гідрологічний висновок і рекомендації.

До слова, начальник управління житлово-комунального господарства екології та благоустрою зазначив, що цьогоріч заходи, яких було вжито для запобігання цвітіння ставу раніше, розпочали давати перші результати. 

– П’ять років тому було розроблено 8 кроків для спасіння Тернопільського ставу. На даний час додано ще 2. Зараз так званий 9-й, оновлений крок. Треба сказати, що цього року заходи дали дуже потужний ефект, – каже Олег Соколовський. – В багатьох водоймах заборонили купатися, адже прозорість води дуже низька. Якщо ви подивитися на Тернопільський став, то він зараз досить прозорий, цвітіння немає і ми досягли хороших результатів і будемо продовжувати далі.

Нагадаємо, для того, аби запобігти забрудненню ставу, було вжито таких заходів: ремонт дощового колектора, встановлення аерофонтанів, внесення суспензії хлорели, забір токсичного мулу тощо.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

23.04.2024 soroka
Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал
Герої захисники з 68-ї єгерської бригади знищують ворожу спецтехніку «тернопільськими дронами». Відповідне відео у соцмережах…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.