Стало відомо, скільки безпритульних собак у Тернополі

Опубліковано в Життя краю 13.07.2021

Минулого тижня, з 8-го по 10-те липня, у Тернополі проводили підрахунок безпритульних собак.

Волонтери рахували тварин за методикою міжнародної організації World Animal Protection.

Про процес підрахунку та його результати цьогоріч «Сороці» розповіла тернопільська зоозахисниця Людмила Чеховська.

– Ефективне вирішення проблеми регуляції чисельності собак має починатись з її розуміння, тому підрахунок є першим кроком на шляху до успішного забезпечення захисту і допомоги тваринам та комфортних умов проживання людей, – говорить тернополянка. – Підрахунок відбувається за методикою міжнародної організації World Animal Protection. Згідно з нею, саме у ранковий час собаки не сплять і не ховаються, незалежно від того, чи надворі період спеки, чи більш прохолодна погода. Завдяки тому, що волонтери виходять у один час, а сектори одного кольору рівномірно і віддалено розділені по місту, імовірність порахувати одних і тих же собак дуже низька.

До підрахунку Тернопіль було поділено на сектори 4-х різних кольорів, де позначені жовтим були обов'язковими, а інші – додатковими, пояснює зоозахисниця.

– Впродовж трьох днів о 7:00 ранку волонтери, котрі попередньо зареєструвались на підрахунок, виходили на обраний сектор і фіксували у додатку дані про собак, яких зустрічали в межах сектору, – розповідає Людмила Чеховська. – У додатку вказувались дані, які можна візуально визначити побачивши собаку – стать, приблизний вік, стан здоров'я чи собака стерилізована (за біркою у вушці) чи власницька (за наявним ошийником) та різні примітки. Також на місці робилось фото собаки і разом з даними відправлялись на сервер компанії-модератора підрахунку Animal ID, де збиралась інформація по різних секторах. У кожного волонтера було 2 години, щоб обійти свій сектор, тому потрібно було заздалегідь ознайомитись із місцевістю та продумати маршрут руху, аби встигнути.

Підрахунок у місті проводять третій рік поспіль зусиллями волонтерів та громадської організації "Вірне Серце", каже зоозахисниця.

– До участі у підрахунку цьогоріч долучилось 14 людей. Це трохи менше, аніж минулими роками, але десь розуміємо, що у попередні роки підрахунок був трішечки раніше (кінець весни-початок літа), а зараз період відпусток зробив свої корективи у кількості людей, які змогли долучитись до ініціативи, – говорить Людмила Чеховська.

Згідно з результатами підрахунку, у 2021-му році кількість безпритульних собак на вулицях Тернополя збільшилася.

– Отримані результати демонструють збільшення кількості безпритульних собак з 445 минулого року до 528 собак цього року. Водночас показник стерилізації при більшій кількості тварин вдалось втримати майже на тому ж рівні (36,4% цього року відносно 37.7% у 2020 році), – пояснює зоозахисниця. Особливе занепокоєння викликає збільшення показника самовигулу власницьких собак майже удвічі, котрі, будучи без господарів на вулиці, вважаються такими ж безпритульними (10% з виявлених).

Як зазначила Людмила Чеховська, зараз відповідним органам місцевої влади необхідно  провести профілактичну роботу з власниками домашніх тварин.

– Цьогорічний підрахунок – оцінка роботи міської влади із населенням щодо утримання домашніх тварин, а також ефективності діяльності ТОВ "Дичків Хелп" – підрядника, який проводив стерилізацію безпритульних собак у 2020 році та частково діяльності уже нового підрядника ТОВ "Міжнародні Інженерні Системи", який згідно виграного тендеру приступив до обов'язків навесні цього року, додає зоозахисниця. – Хоча детальніший аналіз буде згодом, уже зараз можна стверджувати, що місто має розпочати активну просвітницьку роботу з населенням та посилити контроль за виконання правил утримання домашніх тварин. А стерилізаційний центр має працювати безперебійно, інакше кількість безпритульних тварин збільшиться за рахунок нових викинутих у місті та собак на самовигулі.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.