Тернопільський донор розповів, чим корисна здача крові та як до неї підготуватися

Опубліковано в Життя краю 12.06.2021

Щороку 14-го червня у світі відзначають День донора.

Згідно з статистичними даними, одна дотація крові допоможе врятувати три життя.

Цьогоріч напередодні Всесвітнього дня донора, у Тернополі громадські активісти організовують спільну донацію крові, долучитися до якої може кожен.

Як підготуватися до здачі крові і в яких випадках донацію варто відкласти про це «Сорока» запитала у голови громадської організації «Я ДОНОР» Романа Ничвидюка.

– Донором може бути особа, якій виповнилося 18 років, і яка є громадянином України або має посвідку на проживання. Крім того, це має бути людина з вагою не меншою ніж 50 кілограм, й загалом хорошим самопочуттям, – розповідає Роман Ничвидюк.

Від здачі крові варто утриматися людям, які хворіли на такі захворювання, як ВІЛ/СНІД та вірусні гепатити.

–  Якщо особа раніше була хворою на СНІД, вона не може бути донором взагалі. Також якщо Ви робили татуювання або пірсинг, то протягом року не можете здавати кров. Адже Вам могли занести інфекцію, яка проявить себе аж до року часу. Звичайно, є і інші проти покази, але їх вже виявляють лікарі,  пояснює Роман Ничвидюк.

Якщо ви вирішили стати донором, до здачі крові необхідно підготуватися, каже донор.

– За 48 годин до здачі крові не можна вживати алкоголю. Також у переддень донації на вечерю бажано не їсти нічого жирного. Зранку  треба обов’язково поснідати, але також чимось легким – будь-яка каша на воді, або печиво з чаєм, – пояснює Роман Ничвидюк. – Тому, що в багатьох людей печінка не встигає очистити кров і вона, як кажуть лікарі, стає хільозною. Тобто трошки жирною.

Після здачі крові донори, які навчаються або працюють, отримають два дні відпочинку, говорить Роман Ничвидюк.

– Ви отримаєте 2 офіційних вихідних. Один день тоді, коли здаєте кров і другий можете вибрати впродовж року. Після здачі крові бажано не навантажувати руку та й загалом уникати фізичних навантажень протягом дня, – говорить Роман Ничвидюк.

Окрім порятунку життя іншої людини, здача крові має свої переваги й для донора.

– В першу чергу, людина отримає задоволення від того, що зробить добру справу. Ще один плюс донорства – безкоштовні аналізи на гепатит та на ВІЛ/СНІД. До того ж, це корисно для організму, бо коли ми здаємо кров, організм намагається з продуктів, які ви вживаєте, максимально відновитися і це його загартовує, – розповідає Роман Ничвидюк.

За словами Романа Ничвидюка, здавати кров можна кілька разів на рік.

– Чоловікам здавати кров можна раз в два місяці, але з перервою в 4 місяці. Тобто ви здаєте 5 разів на рік. Наприклад, 3 рази здаємо раз на два місяці і потім робимо перерву в 4 місяці. Жінкам взагалі рекомендують 4 здачі на рік. Тобто, найкращий варіант – раз на 3 місяці, – пояснює донор.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

16.04.2024 soroka
В "УДАРі Віталія Кличка" порушили питання збільшення представництва жінок в органах влади
Гендерна рівність та соціальна інклюзія – важливі складові демократичного розвитку суспільства та партійного будівництва зокрема.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.