Тернополянка перетворює глину на посуд та аксесуари (фото)

Опубліковано в Життя краю 28.04.2021

Тернополянка Тая Драчук власноруч створює не лише керамічний посуд, а й світильники та навіть прикраси.

Як шматок глини перетворює на унікальні речі – майстриня розповіла «Сороці».

– З глиною я працюю вже близько чотирьох років. За гончарне коло взялася два роки тому й досі його опановую, – каже Тая Драчук. – Глина – чистий і екологічний матеріал, який дає велике поле для творчості. Ручною ліпкою можна зліпити що завгодно, навіть без досвіду. Однак гончарство – процес складніший, його потрібно відточувати роками.

З глини майстриня робить посуд, декор для дому, світильники і навіть аксесуари для жінок.

Створення одного такого виробу займає орієнтовно десять днів, говорить тернополянка.

– Найбільше люблю виготовляти декор для інтер’єрів. Це, зазвичай, масштабніші проєкти і до них можна по-творчому підійти. Посуд теж люблю, але він має набагато більше технічних вимог до застосування, – розповідає керамістка.

Глина – матеріал досить пластичний, однак, все залежить від вологості матеріалу, каже Тая Драчук.

– Глина легко піддається формуванню. Її пластичний стан залежить від вологості. Тому її завжди можна зволожити, підсушити. Навіть якщо виріб на етапі формування не вдався, глину можна розмочити і використати повторно, – говорить майстриня.

Залежно від самого виробу, керамістка обирає метод роботи з глиною.

– Вироби я створюю кількома способами. Перший з них – це метод ручного ліплення – шматочок за шматочком з глини виліплюється певна форма. Другий це, власне, гончарство  –  формування глиняного виробу за гончарним колом. Також я використовую техніку формування пласта  – глина розкачується у рівномірної товщини пласт і з нього формується майбутній виріб. Також практикую лиття у гіпсові форми, але це зовсім рідко, – розповідає Тая Драчук.

Майстриня додає, що оскільки кожен виріб зроблено вручну, аналогів немає.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.