Тернопільські школярі презентували фільм про важливе (фото)

Опубліковано в Життя краю 25.02.2021

Вчора у кінотеатрі «Злата» відбулася прем’єра короткометражної стрічки «Просто грай», створеної учнями тернопільської кіношколи FilmWorkshop.

Фільм порушує важливі соціальні питання – життя дітей з інвалідністю та булінг серед підлітків.

– У цій стрічці є дуже багато всього. Перша за все – це ідея інклюзивності, яка сьогодні, на щастя, проговорюється  у суспільстві, також проблема цькування і мотивації. Ми намагалися об’єднати те, що сьогодні є на часі, для того, аби показати дещо іншу дійсність, – каже режисер кінороботи Юрій Вітяк. – Головний посил фільму спрямований не лише до людей з інвалідністю, а й до всіх, хто перегляне його. Сподіваємося, що тернополяни надихнуться жити тут і сьогодні. Не будувати грандіозних планів, а пробувати мріяти і маленькими кроками рухатися до своєї мети.

Загалом на створення стрічки учасники проекту витратили орієнтовно добу, каже режисер.

– Дві години на обговорення ідеї, ще три на сценарій, шість годин на зйомки і решта – монтаж. Грубо кажучи, ми створили кіно за 24 години, – говорить Юрій Вітяк. – Тут важливо одразу відсікати зайве під час зйомок. В нас було дуже багато дублів, але ми розуміли, що немає часу на відпочинок.

У центрі сюжету Міра –  дівчинка з інвалідністю, яка мріє грати на скрипці на великій сцені, проте навіть рідні не вірять, що їй це вдасться.

Виконавиця головної ролі Софійка Джердж, зізнається, що на початку героїня далася їй не легко.

– Я граю дівчинку, яку ображали і вона думала, що не зможе бути щасливою, займатися улюбленою справою, але потім зустріла одного хлопчика, який їй показав, що насправді треба просто старатися і тоді все вийде, – розповідає акторка. Для мене ця роль була трохи важкою. Я одразу погодилася, проте потім довго думала, як мені зіграти Міру. Розуміла, що буде важко, бо роль дуже специфічна, але зараз ні краплі не шкодую. Для мене це цінний досвід – працювати на камеру, вийти за рамки власного комфорту та перевтілитися в іншого персонажа.

Роль Луки, який і допоміг головній героїні не втрати віру в себе, виконав ще один юний актор Влад Порадюк.

– Моєю місією було зробити так, щоб вона не засмучувалася і продовжувала жити далі, – розповідає хлопець. – Я б хотів щоб у світі було менше булінгу, щоб підлітки поважали не лише один одного, а й молодших та старших.

На завершення стрічки актори зачитують реп-версію вірша Лесі Українки «Як дитиною бувало». Поезія відображає головну ідею фільму, прем’єру «Просто грай» приурочили до 150-ї річниці поетеси.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

16.04.2024 soroka
В "УДАРі Віталія Кличка" порушили питання збільшення представництва жінок в органах влади
Гендерна рівність та соціальна інклюзія – важливі складові демократичного розвитку суспільства та партійного будівництва зокрема.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.