У руках жительки Тернопільщини скло перетворюється на ексклюзивні елементи інтер’єру (фото)

Опубліковано в Життя краю 09.02.2021

Понад п’ять років Юлія Сватко з Мишкович Великоберезовицької ОТГ займається розписом скла вітражними фарбами.

У доробку жінки – десятки скляних картин, віконних рам, ваз, бокалів, графинів, які вражають своїми орнаментами. Вироби Юлії Сватко відомі не лише в Україні, але й за її межами – Італії, Польщі, Сполучених Штатах Америки.

За професією майстриня – медсестра, а любов та дар до малювання у неї з’явилися після народження дітей.  

– Кілька років тому я шукала подарунок для колеги на ювілей. Хотілося створити щось оригінальне. Так виникла ідея розписати фарбами бокал. Мені це дуже сподобалося, тому з часом я почала розвиватися у цьому напрямку, багато читати та практикуватися. Перші роботи, звісно, були не дуже акуратними, але потім ставали все кращими. Взагалі малювати почала після народження дітей.  У дитинстві ця справа не вдавалася. Починала я з розпису стін, сумок, одягу, взуття, розповідає Юлія Сватко «Сороці».

Скло – матеріал «з характером». Працювати з ним не так легко на відміну від полотна, каже майстриня.

– На скло не кожна фарба добре лягає, необхідно потрудитися, аби все вийшло. Якщо на полотно фарби наносяться плавно і добре з ним скріплюються, то скло має свої особливості. Звісно, кожен художник обирає собі матеріал до душі. Скло у роботі дуже цікаве, через його гладкість фарба може стікати, якщо тримати виріб під незручним кутом й псує зображення. Мені подобається з ним працювати, але для початківців це нелегко, зазначає Юлія Сватко.

У своїх роботах майстриня поєднує одразу декілька технік. Каже – це її своєрідний авторський стиль.

– Перед початком роботи необхідно обов’язково знежирити скло, аби не залишився бруд чи відбитки пальців, бо тоді фарба буде погано кріпитися, адже вітражні фарби дуже делікатні. Після цього наносимо контур, щоб малюнок зберігав форму. Останнім часом я розфарбовую ще й без контурів – вільний розпис, це дає більший простір для ідей. Час створення виробу залежить від складності роботи. Наприклад, бокал я розмальовую 3-7 днів. Картину – 3-4 дні, бо на плоскій поверхні легше малювати. Потім сушу виріб спершу за кімнатної температури, але це має бути приміщення, де низький відсоток вологості і дуже тепло – 25-26 градусів. Після цього запікаю роботи в сухожаровій шафі. З картинами цього не роблю, оскільки вони просто висять як елемент інтер’єру й не потребують миття як, наприклад, вази. Єдиний недолік таких виробів полягає у тому, що їх не можна надмірно терти чи мити у посудомийній машині, пояснює жінка.

Юлія Сватко розповідає, що розписом скла вітражними фарбами займається у вільний час – годину-дві в день. Однак, якщо є замовлення, працює 6-7 годин без перерв. Деякі малюнки жінка бере із своєї уяви, інші – черпає у просторах інтернету. Перед роботою Юлія Сватко часто малює ескізи, аби передбачити, яким буде майбутній виріб.

Для розпису майстриня використовує вітражні фарби Pebeo. Каже, вони – не з дешевих, але якісні, довговічні, витримують механічну обробку, зберігають колір не залежно від погодних умов. Юлія Сватко часто змішує різні кольори, аби створити нестандартні відтінки.

Жінка презентувала свої роботи на виставках, проводила майстер-класи, але наразі призупинила таку діяльність через пандемію коронавірусу.

Мрія Юлії Сватко – відкрити свою міні студію, аби передавати художній досвід дітям та дорослим.

– Розпис скла вітражними фарбами для мене – віддушина. Під час роботи я абстрагуюся від проблем, відпочиваю, набираюся сил та позитиву, підсумовує Юлія Сватко.

На фото: майстриня Юлія Сватко 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

23.04.2024 soroka
Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал
Герої захисники з 68-ї єгерської бригади знищують ворожу спецтехніку «тернопільськими дронами». Відповідне відео у соцмережах…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.