«Не просто магазин»: у Тернополі незабаром відкриють благодійну крамницю

Опубліковано в Життя краю 06.02.2021

«BLAGOдать» — благодійний магазин із такою назвою незабаром планують відкрити у Тернополі.

Про це «Сороці» розповіла авторка проекту Яна Шкуратова.

Ініціаторка створення магазину каже, що така ідея виникла у неї ще кілька років тому.

— Ще у 2018-му році, коли я зрозуміла, що для того, аби реалізовувати корисні проекти для громади потрібне фінансування, я почала вивчати це питання. Одним з варіантів був благодійний магазин, — розповідає Яна Шкуратова. — Люди віддають речі, їх продають і таким чином можна забезпечити робочі місця для тих, хто в ньому працює.  Всі отримані гроші за виключенням витрат на утримання магазину йдуть на фінансування корисних для суспільства проектів. Так це працює в інших містах, в Європі, тому я мріяла створити такий магазин в Тернополі.

Частину коштів на втілення проекту в життя разом з небайдужими людьми зібрали у мережі.

— У міжнародному фонді «Відродження» нам повідомили, якщо ми зберемо на «Спільнокошті» 80 000 гривень, вони до фінансують нам грант в сумі 70 000. Ми мали отримати цю суму за місяць і нам це вдалося. Вийшло навіть трошки більше, — розповідає Яна Шкуратова. — Тепер ми відправили заявку на дофінансування і її прийняли. Тож далі вони розглядатимуть це питання.

  Наразі автори благодійного проекту шукають місце для майбутнього магазину.

— Зараз ми займаємося пошуком приміщення. Стараємося знайти за найнижчою ціною оренди, бо так, ми, відповідно, зможемо більше коштів  перенаправляти на благодійність, — каже ініціаторка створення магазину.

Окрім продажу речей, які віддали небайдужі містяни, «BLAGOдать» стане можливістю для реалізації виробів переселенців, людей з інвалідністю та не тільки.

— Ми хочемо в нашому магазині продавати товари  ручної роботи людей з вразливих категорій населення.  Я сама є переселенкою з Луганська і вже кілька років працюю з такими ж людьми. Під час спілкування я зрозуміла, що багато хто виробляє щось своїми руками, але не може продати свою продукцію, — говорить авторка проекту.  — Кожному відкривати магазин це дорого: потрібно платити зарплату, податки, оплачувати рекламу. Багато з них чекають, коли в нас відкриється такий майданчик, де вони зможуть презентувати свої вироби.

Також у магазині надаватимуть й інші послуги.

— Ми хочемо організувати ще ремонт одягу. Доволі часто на благодійність віддають абсолютно нормальні речі, але зі зламаним замком або без ґудзика, тож ми могли б одразу це виправляти. Обладнання ми маємо, але нам потрібна людина, — розповідає Яна Шкуратова.

Окрім цього, «BLAGOдать» стане місцем проведення майстер-класів та тренінгів.

— Це буде не просто магазин, в якому продаються вживані речі. Ми хочемо створити в Тернополі майданчик для розвитку благодійності: реалізовувати різні проекти, проводити майстер-класи з нашими майстрами, адже це не лише зможе підтримати їх фінансово, а й допоможе соціалізуватися. Тому ми сподіваємося, що нам це вдасться, бо це теж дуже важливо, — каже авторка благодійного проекту. — Цей магазин працюватиме як соціальне підприємство, тож ми будемо проводити тренінги і вчити жінок, як створювати соціальне підприємство,  де брати гроші, розглянемо юридичну сторону питання тощо.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.