Версія для друку

"Рік без обмежень": У Тернополі створили календар який відображає історію дітей з інвалідністю

Опубліковано в Життя краю 05.01.2021

У Тернополі громадські активісти створили календар «2021. Рік без обмежень. Почни з любові», на сторінках якого світлини сімей, що виховують дітей з інвалідністю.

За словами організаторки проєкту, його мета — показати, що всіх діти рівні.

— Дуже часто таких людей сприймають з жалістю, та на цих світлинах ви її не побачите, навпаки — усміхнені лиця батьків та діток, їхніх сестричок чи братиків. Переглядаючи ці фото не завжди можна зрозуміти, де саме дитинка з інвалідністю. Тобто, ми хочемо показати, що в нас немає бар’єрів як таких, — каже Олена Коваль.

«2021. Рік без обмежень. Почни з любові»  є одним з проєктів руху «Життя без меж»,  який цьогоріч уже перейде в статус громадської організації.

— Цього року наш рух нарешті перетворюється на громадську організацію, тож можна вважати, що це — відправна точка нашої діяльності, — говорить організаторка.

Олена Коваль зазначає, що календар — це лише частинка проєкту.

— В планах також створити сторінку у Фейсбук з ідентичною назвою, де протягом року будемо публікувати фото та відео про життя сімей, фото яких є  календарі. Хочеться, щоб  люди мали можливість ближче познайомитися з цими сім’ями, побачити як змінюється цієї дитини, — розповідає тернополянка.

Втілити ідею допомогла фотостудія «Дзеркало» та її власниця Наталія Янусь, яка надала приміщення та профінансувала створення календарів та фотограф Андрій Фігурський, який працював з сім’ями.

Готові примірники календарі вже передали сім’ям, зображеним на світлинах. Також вони є соціальних установах міста, де з ними можуть ознайомитися тернополяни.

Придбати календар не можна, проте містяни можуть отримати його  електронну версію та роздрукувати.